Италианският хегемон Ювентус продължава с наказателната си акция и постигна 8 поредна победа във всички турнири. В жертва на шампионите този път се превърна основният конекурент за Скудетото Наполи, а с три асистенции се отличи голямата звезда Кристиано Роналдо.

На "Алианц Стейдиъм" домакините се наложиха с 3:1, въпреки че още в самото начало получиха гол. Той беше дело на Дрис Мертенс и падна след груба грешка при изнасянето на Леонардо Бонучи.

С две попадения на Марио Манджукич (25, 49) обаче "бианконерите" направиха пълен обрат, а в 58-ата минута Руи Марио от състава на гостите беше изгонен за втори жълт картон. До края на дербито Бонучи оформи крайния резултат след последната асистенция на Роналдо.

В класирането Юве има пълен актив от 21 точки, докато Наполи остава с 15 т. и заема 2-ра позиция. Южняците могат да бъдат изместени от нея, ако утре вечер Сасуоло победи Милан. 


Треньорът на шампионите Макс Алегри се спря на схема 4-3-3. Марио Манджукич се завърна в стартовия състав, след като получи почивка срещу Болоня (2:0). До него действаха Пауло Дибала и голямата звезда Кристиано Роналдо. Войсчех Счесни, Джорджо Киелини и Алекс Сандро също започнаха от 1-ата минута.

Карло Анчелоти заложи на същата схема, като Дрис Мертенс беше предпочетен пред Аркадиуш Милик за върха на атаката. До него играха Лоренцо Инсиние и Хосе Кайехон. Капитанът Марек Хамшик също се завърна сред титулярите.

Гостите стартираха мача по-активно и още в 5-ата минута пропуснаха отлична възможност да поведат. Пьотр Зиелински стреля от дистанция и лявата греда спаси Юве. Шампионите отговориха с удар на Кристиано Роналдо, който Давид Оспина боксира.

В 10-ата минута фрапантна грешка на Леонардо Бонучи позволи на Наполи да открие резултата. Защитникът сбърка при изнасянето и Алан пресече паса. Бразилецът веднага намери Хосе Кайехон, който с едно докосване продължи към Дрис Мертенс. За белгийската звезда не беше проблем да се разпише пред опразнената врата за 1:0!

180 секунди по-късно Роналдо отправи нов далечен шут, този път от въздуха, но право в ръцете на вратаря. В средата на полувремето "бианконерите" изравниха. Емре Джан с дълго подаване потърси Роналдо, но Хисай пресече паса. Защитникът обаче не овладя, Кристиано открадна топката, финтира го и центрира в наказателното поле. Там Марио Манджукич беше изпуснат от Раул Албиол и Калиду Кулибали и с глава вкара за 1:1!

Секунди по-късно хегемонът на Ботуша пропусна златен шанс да направи пълен обрат. Роналдо стреля от фаул от ъгъла на наказателното поле и Оспина изби. След това Джорджо Киелини, Емре Джан и Миралем Пянич не успяха да направят добавка при страхотно разбъркване. Стигна се до корнер, при който германският национал беше намерен на далечната греда. Той засече от движение, но в аут.

В края на полувремето Марио Руи потърси горния ляв ъгъл с технично изпълнение, но топката излезе в аут. В ответната атака пред Пауло Дибала се откри добра възможност, но изстрелът му беше слаб. Малко след подновяването на играта шампионите поведоха.

Роналдо стреля от границата на наказателното поле, Оспина докосна топката, след което тя се отби в гредата и попадна право в Манджукич. Пред опразнената врата той нямаше как да сбърка и се разписа за втори път в дербито за 2:1!

В 58-ата минута напрежението стигна връхна точка, след като Руи фаулира Дибала и получи втори жълт картон. По време на разправиите Бонучи и Инсиние се сдърпаха, след което защитникът бутна леко с глава нападателя. Главният съдия Лука Банти даде официални предупреждения и на двамата.

След напечения момент Карло Анчелоти взе мерки и пусна на терена Аркадуиш Милик за сметка на Зиелински, с което засили нападателната си мощ. Този ход се оказа добър, защото в 72-ата минута Инсиние се озова очи в очи с Войсчех Счесни, но полякът демонстрира отличен рефлекс и спаси.

4 минути по-късно Юве уби интригата. След изпълнение на корнер Роналдо засече с глава и Бонучи от втора греда с едно докосване се разписа за крайното 3:1, въпреки че секунди по-късно Кристиано пропусна да вкара от отлична позиция. 

Ювентус – Наполи 3:1

Голмайстори: 0:1 Мертенс (10), 2:1 Манджукич (26, 48), 3:1 Бонучи (76)

Ювентус: Счесни, Кансело, Бонучи, Киелини, Сандро, Джан (62-Бентанкур), Матюиди, Пянич, Дибала (64-Бернардески), Роналдо, Манджукич (84-Куадрадо)
Треньор: Макс Алегри

Наполи: Оспина, Албиол, Хисай, Кулибали, Руи, Алан, Зиелински (61-Милик), Хамшик (70-Фабиан), Кайехон, Инсиние, Мертенс
Треньор: Карло Анчелоти

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Лука Банти
Жълти картони: Бонучи, Кансело, Сандро (Ювентус); Руи, Кулибали, Хисай, Инсиние (Наполи)
Червен картон: Руи 58’ (Наполи)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/A9_onYWfXOM" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>