Италианският шампион Ювентус продължава наказателната си акция в Серия "А", след като в мач от 13-ия кръг победи с 2:0 у дома СПАЛ Ферара.

В герой за хегемона на Ботуша се превърна голямата им звезда Кристиано Роналдо. Петкратният носител на Златната топка откри резултата в 29-ата минута. След час игра се разписа и Марио Манджукич, като с основна заслуга за попадението беше португалецът.

Роналдо вече има 9 гола от началото на сезона в калчото и се изравни на върха в листата с Кшищоф Пьонтек от Дженоа. Манджукич пък е с 6 точни изстрела в Италия, с което подобри статистиката си от миналия сезон, през който вкара 5.

В класирането Юве е убедителен лидер с 37 точки и 12 успеха от 13 мача. СПАЛ пък остана без победа в 4-а поредна среща и заема 15-та позиция с 13 т. 


За четвърти път през сезона в калчото Макс Алегри изневери на схема 4-3-3, след като избра да заложи на 4-4-2. Един до друг в атака действаха Кристиано Роналдо и Марио Манджукич, който беше с капитанската лента. По крилата бяха поставени Дъглас Коста отляво и Хуан Куадрадо отдясно.

Матия Де Шилио също беше титуляр, а Даниеле Ругани се появи в стартовия състав за първи път от месец – при 2:1 над Емполи. Атаката на гостите поведоха Андреа Петаня и Мирко Антенучи, по фланговете им помагаха Мануел Ладзари и Мохамед Фарес.

Гостите изненадващо започнаха смело, в началото владееха топката повече и организираха постепенни атаки, които не доведоха до опасност пред Матия Перин. Първият удар отправи Матия Де Шилио след 10 минути игра, но покрай целта. По-късно гостите вкараха топката в собствената си врата, но още преди това съдията беше спрял играта заради неправилно изпълнен аут.

В 19-ата минута Дъглас Коста стреля от дистанция, но Алфред Гомис се беше пласирал добре и спаси. После гостите спечелиха фаул на добра позиция. Ясмин Куртич отправи мощен удар към лявата греда, но топката не попадна в целта. В средата на полувремето шут на Коста излезе в аут.

В тези минути СПАЛ владееше топката в 51% от времето и неочаквано имаше повече пасове – 146 срещу 118. Но в 29-ата минута Кристиано Роналдо откри резултата, като по този начин се разписа в трети пореден мач. Миралем Пянич центрира от фаул и португалската звезда с брилянтен завършващ удар с едно докосване матира вратаря за 1:0!

В края на полувремето Хуан Куадрадо намери Пянич на точката за дузпата, но шутът на босненеца беше блокиран. Гостите отговориха с далечен изстрел на Кевин Бонифаци, който Перин улови. Шампионите натиснаха след почивката в търсене на втори гол, с което да сложат точка на спора.

В 49-ата минута Коста стреля мощно в далечния ъгъл след заучено положение на фаул и гредата спаси Гомис. При добавката Кристиано не уцели опразнената врата от непосредствена близост, след като имаше части от секундата да реагира. Той обаче се намираше и в засада, която беше маркирана.

След час игра Юве удвои преднината си, а с основна заслуга за гола беше Роналдо. Със страхотен спринт той надбяга защитник на СПАЛ и върна назад към връхлитащия Коста. Бразилецът стреля, Гомис изби, но при добавката Марио Манджукич нямаше как да сбърка за 2:0! По-късно вратарят спаси удар на Роналдо.

В 82-ата минута шут на португалеца към далечния ъгъл излезе в аут. До края не падна новгол и Ювентус спечели с 2:0.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fionoielajuve%2Fvideos%2F348013165760841%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>     

Ювентус – СПАЛ 2:0

Голмайстори: 1:0 Роналдо (29), 2:0 Манджукич (60)

Ювентус: Перин, Сандро (87-Киелини), Ругани, Бонучи, Де Шилио, Бентанкур, Пянич, Куадрадо, Коста (72-Матюиди), Роналдо, Манджукич
Треньор: Макс Алегри

СПАЛ: Гомис, Фелипе, Бонифаци, Сионек, Мисироли (59-Валоти), Скиатарела (83-Валдифиори), Куртич, Ладзари, Фарес, Антенучи, Петаня (85-Палоски)
Треньор: Леонардо Семпличи

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Федерико Ла Пеня
Жълти картони: Бентанкур (Ювентус); Сионек, Фарес, Скиатарела (СПАЛ)