Италианският хегемон Ювентус продължава да минава като на парад през съперниците си в Серия "А", след като в мач от 17-ия кръг победи с 1:0 Рома.
 

Единственият гол на "Алианц Стейдиъм" в Торино отбеляза Марио Манджукич в 35-ата минута. Петкратният носител на Златната топка Кристиано Роналдо пък пощади предколедно "вълците" с няколко фрапантни пропуска. Много силен мач за римляните изигра вратарят Робин Олсен, който спаси всичко възможно.

С успеха шампионите събраха 49 точки и отново възстановиха аванса си пред Наполи на 8 пункта. "Вълците" остават с 24 т. и се смъкнаха на 10-то място в класирането. В следващия кръг на 26 декември Юве има тежко гостуване на Аталанта, докато Рома приема Сасуоло.


В състава на Макс Алегри нямаше изненади. Той се спря на 4-3-3, като Матия Де Шилио очаквано замени контузения Жоао Кансело отдясно на защитата. Отляво действа Алекс Сандро, който преди дни поднови договора си с клуба и отличното му настроение се пренесе на терена. В атаката действа триото Пауло Дибала – Кристиано Роналдо – Марио Манджукич.

Един Джеко, който не е играл от месец заради контузия, се завърна в групата на римляните, но остана резерва. В предни позиции играха Патрик Шик и Дженгиз Юндер, които общо в 24 мача през сезона в калчото имат 3 гола, 1 за чеха и 2 за турския национал. В халфовата линия действа младият Николо Дзанило (19 г.), който смени контузения капитан Даниеле Де Роси. 

Юве можеше да поведе още в 8-ата минута, когато Матия Де Шилио стреля, получи се рикошет и Алекс Сандро изненадващо се озова на чиста позиция отдясно на наказателното поле. Бразилският национал, който се намираше в засада, стреля в долния десен ъгъл, но Робин Олсен с чудесна намеса изби.

По-късно Сандро отново беше под светлината на прожекторите. Защитникът отправи истински снаряд с левия крак, но шведският вратар беше на мястото си и спаси. И секунди по-късно латиносът отправи третия си шут в мача, но в тялото на Патрик Шик.

Рома отговори в 20-ата минута с удар на чешкия нападател, който Войсчех Счесни улови. 120 секунди по-късно Кристиано Роналдо засече със задна ножица, но над напречния стълб. После петкратният носител на Златната топка отправи силен изстрел, но отново Олсен се оказа последна преграда пред гола.


В 35-ата минута шведският вратар най-накрая капитулира. Алесандро Флоренци сбърка при изнасянето на топката, което позволи на Де Шилио да центрира към далечната греда. Там Марио Манджукич надскочи Давиде Сантон и с глава матира Ослен за 1:0! 5 минути след това Роналдо стреля в аут. Малко по-късно Стивън Н’Зонзи засече с глава, но Счесни спаси.

На почивката тифозите на "черно-белите" бяха зарадвани от един от големите си любимци Клаудио Маркизио. През лятото той премине в Зенит Санкт Петербург след 25 години вярна служба на "Старата госпожа". "Искам да ви кажа едно нещо. Развълнуван съм от това, което ви дадох и за всичко, което ми дадохте. Благодаря", каза през сълзи Маркизио.


За втората част Еузебио Ди Франческо направи офанзивна смяна. В игра влезе Джъстин Клуйверт на мястото на капитана Алесандро Флоренци. В 55-ата минута Роналдо стреля с глава, но високо над вратата. 180 секунди по-късно Кристиано повтори упражнението, но този път Олсен изби с една ръка. След последвалия корнер Леонардо Бонучи отклони към португалската звезда на границата на вратарското поле и за сетен път шведът изби.

В 70-ата минута топката по куриозен начин влезе във вратата на Олсен, след като играч на римляните засече с глава, но главният съдия Давиде Маса правилно отсъди фаул на Джорджо Киелини срещу вратаря. 10 минути пред края Ди Франческо хвърли всичко в атака, след като смени Н’Зонзи с Един Джеко. До края не падна нов гол, въпреки че попадение на Дъглас Коста беше отменено с ВАР и Юве спечели с 1:0.

 Ювентус – Рома 1:0

Голмайстор: 1:0 Манджукич (35)

Ювентус: Счесни; Де Шилио, Бонучи, Киелини, Сандро; Бентанкур, Пянич (70-Джан), Матюиди, Дибала (80-Коста), Манджукич, Роналдо
Треньор: Макс Алегри

Рома: Oлсен, Сантон, Манолас, Фасио, Коларов, Н’Зонзи (80-Джеко), Кристанте, Дзаниоло, Флоренци, Юндер (71-Пероти), Шик
Треньор: Еузебио Ди Франческо

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Давиде Маса 
Жълти картони: Н’Зонзи, Шик, Дзаниоло (Рома)