Спортният директор на италианския хегемон Ювентус – Фабио Паратичи, обясни как новото попълнение Аарън Рамзи ще бъде използван на терена.

Уелският национал снощи подписа предварителен договор с "бианконерите", който влиза в сила от лятото. Той ще доиграе сезона в Арсенал.

"Взехме го, защото е по-различен от останалите ни полузащитници. Той е по-техничен. Ще добави към отбора нова характеристика. Мисля, че никога не намери точната си позиция на терена, защото не е играл в ролята на "mezzala" (б.р. - медзала) в халфова линия с трима футболисти. Това е неговата позиция", заяви Паратичи.

Какво всъщност означава медзала? Сигурно сте запознати с италианските термини трекуартист (trequartista), играещ в централна атакуваща позиция, и реджист (regista), играещ между защитата и полузащитата. Трекуартистът е типичен №10, който има свободна роля между полузащитата и нападателите и прави решаващите подавания. Такива футболисти бяха Диего Марадона, Зинедин Зидан и др.

Реджистът е някой от №5, 6 или 8. Той обикновено играе между защитниците и централните полузащитници. Изглежда като по-дефанзивен, но той дирижира играта на отбора. Това са футболисти с отличен поглед върху случващото се, с чудесен дълъг пас и добра техника. Такива бяха Шави, Пол Скоулс и Андреа Пирло. Тази роля в Юве в момента изпълнява Миралем Пянич.

И сега идва ред на медзала. Това е един от двамата крайни халфове в схема 4-3-3. В момента там за Юве се подвизават Блес Матюиди и Сами Кедира, техни резерви са Емре Джан и Родриго Бентанкур. Задачата на медзалата е променлива. Името идва от mezza ala, което означава половин крило. В Италия реджистът обикновено е заобиколен от две медзали.

Позицията обхваща целия диапазон от централната полузащита до някой от фланговете. Тя е сред най-гъвкавите във футбола, както в офанзивен, така и в отбранителен план. Самият Рамзи не се слави със силна игра в защита и точно заради това ще даде различна характеристика на Юве спрямо Матюиди, Кедира и техните резерви.

Материал на Gol.bg