Ювентус удари с 2:1 Наполи на "Сан Паоло" и направи решаваща крачка към осмата си поредна титла в Италия. Головете за "старата госпожа" забиха Пянич (28) и Джан (39), точен за домакините бе Кайехон (61). В края на мача пък Инсиние пропусна дузпа.

Трябва да се отбележи, че двата отбора завършиха мача в намален състав, след като от терена бяха изгонени Алекс Мерет (25) и Пянич (47).

Хегемонът от Торино изигра тактически правилно срещата, възползва се максимално добре от възможностите си и показа, че няма конкуренция в Серия "А". С тази победа Ювентус дръпна с цели 16 точки пред Наполи и вече докосва "осмата" поред.

Така момчетата на Алегри ще могат спокойно да насочат вниманието си към срещата-реванш с Атлетико Мадрид в Шампионската лига след десетина дни. Именно този турнир е болката на Юве, където "старата госпожа" не спира да губи финални срещи и има едва два трофея, срещу цели 7 за Милан.

Звездата на торинци Роналдо започна титуляр мача и показа, че контузията му в глезена е напълно отшумяла. От своя страна Наполи направи добра игра, но за пореден път "небесносините" бяха твърде емоционални в решаващите моменти и прегоряха отново срещу Ювентус. 


Срещата на легендарния "Сан Паоло" започна много здраво, като футболистите на двата отбора се хвърляха зверски за всяка една спорна топка. Още в третата минута играчите едва не се хванаха за гушите след един фаул срещу Емре Джан пред наказателното поле, но всичко се размина без картони.

Малко по-късно последва ново меле в пеналта на Наполи. Определено нервно начало, което още повече надъха горещите фенове на домакините. В 12-ата минута Наполи можеше да вкара. Тогава Бонучи сгреши нелепо и подари топката на Пьотр Желински, който веднага стреля от воле, но до лявата греда.

Постепенно играта се поуспокои, за да дойде 25-ата минута, когато Наполи остана в намален състав. Тогава защитата на домакините сгреши фатално при връщането на една топка назад към Алекс Мерет, при което Роналдо я пресече и финтира Марет, последва брутално подсичане на дъгата на пеналта и заслужен червен картон за Алекс.

На вратата застана Давид Оспина, но веднага му се наложи да вади топката от мрежата си, тъй като Миралем Пянич изпълни перфектно прекия свободен удар и вкара за 0:1. Наполи можеше още в ответната атака да изравни, но Пьотър Желински уцели лявата греда зад Шчесни.

В 37-ата минута Инсиние стреля от фаул, но Шчесни бе на мястото си и спаси. Домакините изпуснаха възможностите си и бяха наказани. Две минути по-късно "старата госпожа" нанесе нов удар. Юве изпълни триково ъглов удар, при което топката се озова на главата на Емре Джан, който оставен сам на малкия пеналт простреля Оспина за 0:2.

Трибуните се смълчаха, а играта на Наполи тотално се срина. Гостите от своя страна спокойно доиграха това първо полувреме. 

Второто полувреме отново започна с горещи страсти и в 47-ата минута и Ювентус остана в намален състав. Пянич спря една атака на Наполи, като чукна топката с ръка и заслужено получи втори жълт и респективно червен картон.

В следващите минути действията се развиваха основно в средата на терена, като Наполи имаше лек превес, но така и не стигаше до нещо сериозно пред вратата на гостите. Логичното се случи в 61-ата минута и домакините заслужено намалиха.

Тогава "небесносините" сътвориха страхотна атака, която завърши с подаване на Инсиние към Кайехон, който отблизо опъна мрежата на Шчесни за 1:2. На "Сан Паоло" отново стана горещо, а трибуните тотално полудяха от радост.

Момчетата на Карло Анчелоти се хвърлиха в атака, но от своя страна играчите на Юве много добре се затвориха и не даваха почти никакви сериозни възможности на съперника. В 70-ата минута последователно Пьотър Зелински и Алан имаха шанс да изравнят, но топката така и не посети отново мрежата на гостите.

От своя страна Юве изпусна чрез Роналдо. Наполи нападаше, но така и не успяваше да стигне до чисто голово положение. В 83-ата минута системата VAR отново се намеси и подари леко пресилена дузпа за Наполи.

Така и не стана ясно дали топката се удря в дясната ръка на Алекс Сандро или в гърдите му, но бе посочена бялата точка. Инсиние обаче стреля мощно в дясната греда и смълча трибуните. До края не се случи нищо запомнящо се, Ювентус си взе мача и докосва осмата си поредна титла.

НАПОЛИ - ЮВЕНТУС 1:2

Голмайстори: 

0:1 Пянич (28)
0:2 Джан (39)
1:2 Кайехон (61)

НАПОЛИ: Алекс Мерет, Кевин Малкюи, Александър Максимович, Калиду Кулибали, Елсейд Хисай, Хосе Кайехон, Алан Маркес, Фабиан Руиз, Пьотр Желински, Лоренцо Инсиние, Аркадиуш Милик

ЮВЕНТУС: Войчех Шчесни, Жоао Кансело, Леонардо Бонучи, Джорджо Киелини, Алекс Сандро, Емре Джан, Миралем Пянич, Блес Матюиди, Федерико Бернардески, Марио Манджукич, Кристиано Роналдо