Италианският хегемон Ювентус победи с 2:1 Милан в Торино и е само на един успех от историческо осмо поредно Скудето.

През първото полувреме шампионите играха далеч под възможностите си и Кшищоф Пьонтек откри резултата в 39-ата минута. След почивката "бианконерите" вдигнаха оборотите и Пауло Дибала (59) изравни от дузпа. Успехът донесе младият Мойс Кин в 84-ата минута, след като се разписа в трети пореден мач за "Старата госпожа".

"Росонерите" записаха четвърта последователна среща без победа в калчото и регистрираха осма поредна загуба от толкова мача на "Алианц Стейдиъм". Така миланци могат да изгубят и мястото в Топ 4 на класирането. В следващия кръг пък Юве гостува на СПАЛ Ферара и при победа официално ще стане шампион.

Вижте класирането в Серия "А"


Макс Алегри се спря на схема 3-5-2 и очаквано направи промени заради гостуването на Аякс в сряда в първи 1/4-финален мач от Шампионска лига. Матия Де Шилио действа като централен защитник, а по крилата бяха поставени Леонардо Спинацола и Алекс Сандро. В предни позиции играха възстановените Пауло Дибала и Марио Манджукич. Миралем Пянич получи почивка, а Кристиано Роналдо отново не беше в групата.

Фабио Борини изненадващо стартира за гостите. Той игра в атака заедно със Сусо и младата полска звезда Кшищоф Пьонтек. Франк Кесие, който имаше здравословни проблеми, също беше титуляр. За първи път в мач от Серия на "А" на вратата от 1-ата минута застана Пепе Рейна. Ветеранът смени Джанлуиджи Донарума, който е с травма. 

В началото Юве доминираше, но чисти положения пред двете врати липсваха. В средата на полувремето "Старата госпожа" получи лоша новина. Емре Джан се контузи и напусна терена. На негово място се появи Сами Кедира, за когото това беше първи мач след претърпяната сърдечна операция през февруари. До 30-ата минута статистиката показваше нито един удар за шампионите и четири за Милан, като един от тях беше точен.

В 36-ата минута дойде най-спортният момент в дербито. "Росонерите" поискаха дузпа за игра с ръка на Алекс Сандро, но след допитване до ВАР, съдийската бригада отсъди корнер, след който не последва нищо интересно. 180 секунди по-късно гостите поведоха. Тимуе Бакайоко открадна топката от Родриго Бентанкур след спорен пас на Леонардо Бонучи и изведе Кшищоф Пьонтек. От чиста позиция той матира Войсчех Счесни и вкара 21-ия си гол през сезона в калчото!

В самия край на първото полувреме Марио Манджукич с фантастична странична ножица прати топката точно под горната греда, но Пепе Рейна с чудесна намеса изби. После удар на Пауло Дибала не попадна в целта. След почивката Счесни спаси шут на Пьонтек от границата на наказателното поле. В 56-ата минута и Фабио Борини стреля, получи се рикошет и кълбото мина в опасна близост от целта.

По-късно и Бакайоко засече с глава, но Счесни улови. В ответната атака Матео Мусакио повали Дибала в наказателното поле и главният рефер Майкъл Фабри отсъди дузпа. Зад топката застана аржентинецът и с удар в средата на вратата матира Рейна за 1:1! "Росонерите" отговориха чрез Фабио Борини, който се освободи от Матия Де Шилио и потърси близкия ъгъл, но в аут.

После Пьонтек беше изведен, справи се с Даниеле Ругани, но си поведе топката твърде силно и я изпусна. Юве отговори в следващата атака. Федерико Бернардески с пас като по учебник намери Манджукич, но Мусакио пресече паса. При последвалия корнер резервата Мойс Кийн засече от трудно положение, но в аут. В 78-ата минута и Алекс Сандро пропусна да се разпише с глава.

В 81-ата минута Бернардески проби и отправи мощен удар, който не попадна в целта. Малко след това нямаше какво да спаси Милан. Давиде Калабрия сбърка при изнасянето, Миралем Пянич открадна топката и изведе Кийн. И младокът с техничен удар донесе успеха за Юве!

В края Счесни спаси удар на Хакан Чалханоглу, Милан поиска дузпа, но такава нямаше и мачът завърши 2:1 за домакините.   

Ювентус – Милан 2:1

Голмайстори: 0:1 Пьонтек (39), 1:1 Дибала (59-д), 2:1 Кийн (84)

Ювентус: Счесни, Де Шилио, Бонучи, Ругани, Сандро, Спинацола (61-Пянич), Бентанкур, Джан (25-Кедира), Бернардески, Дибала (66-Кийн), Манджукич
Треньор: Макс Алегри

Милан: Рейна, Калабрия, Мусакио, Романьоли, Родригес, Кеси, Бакайоко, Чалханоглу, Борини, Сусо (76-Кастийехо), Пьонтек
Треньор: Дженаро Гатузо

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Майкъл Фабри 
Жълти картони: Бернардески, Манджукич (Ювентус); Мусакио, Чалханоглу (Милан)