Аякс и Ювентус завършиха наравно 1:1 в първи 1/4-финален мач от Шампионска лига, игран на стадион "Йохан Кройф Арена" в Амстердам.

Двата отбора изиграха хубава среща с много положения и в 45-ата минута завърналият се след контузия Кристиано Роналдо откри резултата. По този начин той вкара осмия си гол в шест мача срещу холандците в турнира.

Точно 31 секунди след подновяването на играта Давид Нерес изравни след грешка на Жоао Кансело, който преди това се отчете с асистенция. През по-голямата част от двубоя Аякс владееше инициативата, но опитът на "Старата госпожа" си каза думата и гостите си тръгнаха с добър резултат преди реванша в Торино, който ще се играе след шест дни. 


Треньорът на домакините Ерик тен Хаг заложи на върха на атаката на опитния Душан Тадич, който разката Реал насред Мадрид на 1/8-финалите. В задни позиции му помагаха Хаким Зиеш, Ласе Шьоне и Давид Нерес. Младите надежди Матийс де Лихт и Френки де Йонг също стартираха мача.

За Ювентус след контузия се завърна голямата звезда Кристиано Роналдо. До него в атака Макс Алегри избра Федерико Бернардески и Марио Манджукич, който беше с капитанската лента в отсъствието на Джорджо Киелини. Неговото място в сърцето на защитата очаквано зае Даниеле Ругани.

Още във 2-ата минута Юве можеше да открие резултата. Федерико Бернардески получи топката, напредна и отправи истински снаряд, преминал на сантиметри над напречната греда на Андре Онана. Аякс отговори чрез Хаким Зиеш, който стреля мощно с левия крак покрай целта.

После домакините пресираха "Старата госпожа" още пред наказателното й поле и в 13-ата минута Зиеш отправи нов удар, този път от дистанция, но Войсчех Счесни се беше пласирал добре и спаси. 5 минути по-късно отново мароканският нападател беше под светлината на прожекторите. След редица подавания на късо разстояние, Зиеш шутира точно под гредата и Счесни с брилянтна намеса изби.

В средата на полувремето Аякс пропусна златна възможност да поведе. Душан Тадич с прекрасен пас намери непокрития Дони ван де Беек до точката за дузпата. Халфът стреля без да се замисля, но късметът му обърна гръб и топката премина на милиметри от вратата. Юве отвърна на предизвикателството след половин час игра. Миралем Пянич центрира от корнер, Кристиано Роналдо засече от воле, но в аут.

След това "бианконерите" пропиляха нов шанс за гол. Роналдо свали с глава към Бернардески, който се завъртя и отправи удар, но кълбото отново не попадна в целта. В самия край на полувремето италианците поведоха. Жоао Кансело центрира, Кристиано се измъкна между централните защитници на Аякс и с глава матира Онана за 1:0!

Втората част започна мечтано за домакините. Кансело позволи на Давид Нерес да му открадне топката от тъчлинията, бразилският национал напредна и с шут в далечния ъгъл взриви трибуните на "Йохан Кройф Арена" за 1:1! Голът вдъхнови холандците и секунди след това Николас Таляфико стреля от добра позиция в аут. В 64-ата минута Счесни улови удар по земя на Жоел Велтман.

В 83-ата минута дебютантът в Шампионска лига Юрген Екеленкамп можеше да донсе победата за Аякс, но вратарят на Юве отново беше на мястото си и отрази. Малко след това Дъглас Коста се пребори със Зиеш и стреля към далечния ъгъл, но гредата остави крайния резултат 1:1. 

Аякс - Ювентус 1:1

Голмайстори: 0:1 Роналдо (45), 1:1 Нерес (46)

Аякс: Онана, Велтман, Де Лихт, Блинд, Таляфико, Ван де Беек, Де Йонг, Шьоне (76-Екеленкамп), Зиеш, Тадич, Нерес
Треньор: Ерик тен Хаг

Ювентус: Шчесни, Сандро, Ругани, Бонучи, Кансело, Матюиди (75-Дибала), Бентанкур, Пянич, Роналдо, Манджукич (60-Коста), Бернадески (90-Кедира)
Треньор: Макс Алегри

Амстердам, ст.: "Йохан Кройф Арена"
Съдия: Карлос дел Керо (Испания)
Жълти картони: Таляфико, Де Йонг, Шьоне, Екеленкамп (Аякс); Пянич (Ювентус)