Хегемонът Ювентус показа на Интер кой е шефът в Серия "А", след като спечели Дерби д’Италия с 2:1.

Двата отбора изиграха много страстен сблъсък на "Джузепе Меаца", в който шампионите ликуваха, нанесоха първа загуба през сезона на големия си съперник и го изместиха от върха.

Вижте пълното класиране в Серия "А"

Пауло Дибала откри резултата още в 4-ата минута, а малко по-късно Кристиано Роналдо едва не счупи гредата. В 18-ата Лаутаро Мартинес изравни от дузпа, а до края на полувремето гостите бяха по-добри, но гол на петкратния носител на Златната топка беше отменен за засада.

След почивката Юве продължи да владее инициативата, но в един случай страничният стълб спаси Войсчех Счесни. 10 минути преди края обаче Гонсало Игуаин донесе успеха за "бианконерите".


За домакините след лека контузия се завърна Ромелу Лукаку, който пропусна гостуването на Барселона (1:2) в Шампионска лига. В предни позиции той си партнира с намиращия се в чудесна форма Лаутаро Мартинес. Иначе Антонио Конте не изневери на любимото си 3-5-2. В стартовия състав на "нерадзурите" попадна и шесткратният шампион с Юве Квадво Асамоа.

В трета поредна среща в калчото Маурицио Сари заложи на схема 4-3-1-2. Пауло Дибала беше избран пред Гонсало Игуаин за партньор на Кристиано Роналдо в предни позиции. Федерико Бернардески действа зад двамата, докато Аарън Рамзи беше оставен на резервната скамейка. Хуан Куадрадо отново игра като десен защитник заради контузиите на Матия Де Шилио и Данило.

Дербито започна шеметно. Още в 4-ата минута шампионите поведоха, след като Миралем Пянич намери Пауло Дибала и той напредна. Последва много хубав удар между краката на Милан Шкриняр и Самир Ханданович беше матиран за 1:0! Малко по-късно Юве можеше да удвои преднината си, но силното изпълнение на Кристиано Роналдо едва не счупи горната греда.

Мачът продължи да се развива на много високо темпо, "бианконерите" сбъркаха при изнасянето на топката и това позволи на Лаутора Мартинес и Ромелу Лукаку да излязат срещу Леонардо Бонучи и Алекс Сандро. Италианецът обаче с чудесно заставане спря удара на бившия нападател на Манчестър Юнайтед. После Интер заложи на висока преса, което затрудняваше гостите при изнасянето на топката.

В 18-ата минута Интер изравни. Матайс де Лихт игра с ръка в наказателното поле и Джанлука Роки отсъди дузпа. Зад топката застана Мартинес, Войсчех Счесни хвана ъгъла, но не и кълбото – 1:1! После страстите се нажежиха до краен предел и всяко решение на рефера беше посрещано с бурни протести от двата отбора.

В 28-ата минута Лаутаро се справи с Бонучи и стреля в далечния ъгъл, но Счесни изби. В 41-ата минута Дибала намери с едно докосване Кристиано Роналдо, който засече мощно, но Самир Ханданович успя да избие. Секунди по-късно двамата повториха упражнението и португалската звезда вкара, но голът беше правилно отменен за засада.

Почивката дойде при резултат 1:1, а на прибиране футболистите на двата отбора се сдърпаха. В основата на скандала бяха Лукаку, Блес Матюиди и Бонучи, но в крайна сметка страстите бяха овладяни без последствия.

Втората част започна по-добре за шампионите. Първо шут на Федерико Бернардески беше уловен от Ханданович, а после Роналдо отправи истински снаряд, но в аут. В 56-ата минута Сами Кедира изведе Дибала и той беше спрян от вратаря. Топката се върна в аржентинеца, но този път я прати над вратата.

В 62-ата минута Сари пусна в игра Игуаин за сметка на Бернардески. Така Ел Пипита, Роналдо и Дибала заиграха заедно, като №10 на Юве се върна на позицията зад двамата нападатели. 5 минути по-късно Матиас Весино отправи страховит шут, Счесни не помръдна, но топката рикошира в Де Лихт и гредата и не попадна във вратата. Гостите отговориха в следващата атака с изстрел на Кристиано от малък ъгъл, който стражът изби.

В 76-ата минута Мартинес се завъртя и отправи удар от добра позиция, който беше блокиран. 4 минути по-късно Юве стигна до решаващия гол. Роналдо с къс пас намери Родриго Бентанкур и той изведе Игуаин. Нападателят овладя, след което със силно изпълнение матира Ханданович за крайното 2:1 за шампионите!

До края Интер натисна, но Счесни спаси удар на Весино, с което се изчерпа най-интересното в големия мач на Италия.

Интер - Ювентус 1:2

Голмайстори: 0:1 Дибала (4), 1:1 Мартинес (18-д), 1:2 Игуаин (80)

Интер: Ханданович, Годин (54-Бастони), Де Фрай, Шкриняр, Д’Амброзио, Барела, Брозович, Сенси (33-Весино), Асамоа, Лукаку, Мартинес (78-Политано)
Треньор: Антонио Конте

Ювентус: Счесни, Куадрадо, Бонучи, Де Лихт, Сандро, Кедира (61-Бентанкур), Пянич, Матюиди, Бернардески (62-Игуаин), Дибала (71-Джан), Роналдо
Треньор: Маурицио Сари

Милано, ст.:"Джузепе Меаца"
Съдия: Джанлука Роки
Жълти картони: Весино, Барела (Интер); Сандро, Джан, Куадрадо (Ювентус)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/F4307jSXJbM" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>