Кристиано Роналдо вкара гол №700 в кариерата си, но Португалия загуби гостуването си в Украйна с 1:2 и така домакините се класираха за европейските финали догодина. 

Домакините поведоха с 2:0 на почивката, а след нея макар и да останах с човек по-малко, успяха да стигнат до престижния успех, който им гарантира участие на първенството през 2020-а. 

Хората на Андрий Шевченко имат 19 точки в група В, докато Португалия остава 11 и ще води битка със Сърбия за другата директна квота. Съседите биха Литва с 2:1 и имат 10 точки. 

Началото бе отлично за домакините, защото те поведоха още в 6-ата минута. Марлос изпълни корнер, а Кривцов стреля с глава. Руи Патрисио успя да избие, но Яремчук бе на точното място и направи добавка, за да даде преднина на украинците. 

Иберийците опитаха да отговорят и стигнаха до няколко свободни удара и корнери в следващите минути, които обаче не им донесоха нищо. Герейро стреля над вратата от въздуха преди нещата за европейския шампион да станат още по-неприятни. 

Миколенко получи възможност да напредне отляво, след което центрира за Ярмоленко, който остана отлично пласиран и реализира второто попадение за домакините, хвърляйки в екстаз техните фенове. 

Това вече съвсем ядоса португалците и Пятов трябваше да се справя с удар на Роналдо, а опит на Данило премина над вратата. Като цяло обаче украинците играеха страхотно и затова добрите положения за Португалия бяха съвсем малко. В края на първото полувреме Данило стреля с глава, но Пятов се справи и така паузата дойде при отличен аванс за Украйна. 

В началото на второто полувреме за Португалия влезе Жоао Феликс и в 53-ата минута интригата можеше да се върне. Кристиано Роналдо получи шанс и отправи много опасен удар, но Пятов се разтегна и успя да избие. 

В 67-ата минута Бруно Фернандеш не бе точен с глава, но малко след това гостите стигнаха до дузпа. Степаненко игра с ръка в наказателното поле и получи втори жълт картон, което още повече утежни нещата за домакините. Роналдо не даде шанс на Пятов и реализира своя гол №700 в кариерата си и 95-и за националния тим. 

Малко след това суперзвездата пак излезе на голова позиция, но от малък ъгъл Пятов изби удара му, а в оставащото време гостите така и не успяха да изравнят. 

Украйна – Португалия 2:1
 
1:0 Яремчук 6
2:0 Ярмоленко 27
2:1 Роналдо 72 дузпа
 
Украйна: Пятов, Миколенко (95 Пластун), Матвийенко, Кривцов, Караваев, Степаненко, Марлос (63 Коноплянка), Малиновский, Зинченко, Ярмоленко, Яремчук (73 Коваленко)
Португалия: Руи Патрисио, Герейро, Пепе, Рубен Диас, Семедо, Жоао Марио (68 Брума), Данило Перейра, Моутиньо (56 Бруно Фернандеш), Гедеш  (46 Жоао Феликс), Роналдо, Б.  Силва