Шефът на съдиите в Италия Марсело Ничи е категоричен, че не е имало дузпа за Болоня в 92-ата минута по време на мача с Ювентус, спечелен от хегемона на Ботуша с 2:1.

В продължението на срещата гостите имаха сериозни претенции за наказателен удар след игра с ръка на Матайс де Лихт. Съдийската бригада обаче не посочи бялата точка, защото се позова на новите правила. Те гласят, че няма дузпа, след като топката първо се отбива в част от тялото на футболиста и след това в ръката.

"Според регламента това не е дузпа", категоричен беше Ничи пред Radio Anch’io Sport. "Правилата са ясни и бих искал феновете да ги разбират. Който смята, че се прилагат според тениската на отбора, трябва да спре да ходи на стадиона".

"Реферите работят добре, прилагат всичко, както трябва. Проблемът е в нещо друго: експертите не познават новия устав в детайли. Говори се много за расизъм и други проблеми, но когато съдиите бъдат атакувани устно, тогава никой не обръща внимание", добави Ничи. 

Помощник треньорът на Болоня Емилио де Лео изрази претенции след мача и заяви, че ръката на Де Лихт е била разперена, заради което има дузпа.

Правилата за сезон 2019/20 са ясно описани при подобна ситуация. Според тях, няма наказателен удар по три причини. Те гласят:

- Ако топката се удари в ръката на футболист, след като преди това се е отбила в друга част от тялото му или от стоящ наблизо друг футболист.

-  Ако футболист пада и топката се докосне в ръката, с която той се опитва да се предпази при удара в земята (но не прави тялото по-голямо по неестествен начин).

- Почти невъзможно е да се избегне контакт на топката с ръката при рикошет в друга част на тялото или в друг стоящ наблизо футболист.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/vYunwVKHXqw" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>