Италианският хегемон Ювентус постигна неочаквано трудна победа при домакинството си на Локомотив Москва в мач от 3-ия кръг на груповата фаза на Шампионска лига.

"Бианконерите" се наложиха с 2:1, но трябваше да положат сериозни усилия срещу гостите, които демонстрираха много грамотен футбол насред Торино. В 30-ата минута Алексей Миранчук откри резултата, след което домакините се хвърлиха в атаки.

Кристиано Роналдо и компания обаче не можеха да намерят пролука в чудесно подредената защита на Локомотив. След почивката нещата на терена не се промениха, но в рамките на 120 секунди Пауло Дибала се разписа на два пъти за пълния обрат. Той беше точен в 77-ата  и 79-ата минута и обра овациите.

С успеха "старата госпожа" събра 7 точки в група "D", с колкото е и Атлетико Мадрид. Локомотив има 3 т., Байер Леверкузен остава на дъното с нулев актив. В следващия кръг първенецът на Италия гостува в Москва, а "аспирините" приемат испанците.


Преди срещата Юве още беше непобеден през сезона в 10 мача, като единствено Атлетико Мадрид (2:2) и Фиорентина (0:0) не паднаха от "бианконерите".

Капитанът Джорджо Киелини, Матия Де Шилио, Аарън Рамзи, Марко Пяца и Дъглас Коста все още са контузени и не попаднаха в групата на Маурицио Сари. Федерико Бернардески и Гонсало Игуаин седнаха на пейката, а Родриго Бентанкур действа зад Пауло Дибала и Кристиано Роналдо. Хуан Куадрадо отново беше предпочетен пред напълно възстановения Данило за десен защитник.

Гостите имаха сериозни кадрови проблеми за срещата. Юрий Семин не можеше да използва Джеферсън Фарфан, Антон Миранчук, Лука Джорджевич, Федор Смолов, Рифат Жемалетдинов и Мацей Рибус. Бившият защитник на Юве Бенедикт Хьоведес започна титуляр, до него в сърцето на отбраната действа Ведран Чорлука. Героят за Португалия от финала на Евро 2016 срещу Франция – Едер, поведе атаката, по крилото действа Жоао Марио, който е собственост на Интер. 

Руснаците неочаквано започнаха мача смело, но първите възможности се откриха пред домакините. Удари на Пауло Дибала и Кристиано Роналдо бяха блокирани, а след четвърт час игра петкратният носител на Златната топка стреля по земя, но Гилерме внимаваше и улови. 5 минути по-късно звездата на торинци преодоля пазача си и засече с глава, но над напречната греда. 

В 23-ата минута Юве изпълни заучено положение от фаул. Миралем Пянич с меко центриране се опита да изведе Дибала, но топката беше дълга за аржентинеца и той не успя да стигне до нея в отворилия се коридор. Малко след това Леонардо Бонучи можеше да открие резултата с глава, но милиметри не му стигнаха да засече.

От последвалия аут гостите организираха чудесна контра, която завърши с гол. Алексей Миранчук се справи с Матайс де Лихт и Хуан Куадрадо и изведе Жоао Марио. Войсчех Счесни спаси удара на португалеца, но топката попадна в Миранчук, който с мощно изпълнение откри резултата – 1:0 за Локомотив! В самия край на полувремето Дибала се разписа, но попадението беше правилно отменено за фаул в атака на Кристиано срещу вратаря.

Втората част започна напечено. Първо Счесни увисна при центриране на Марио от фаул, но московчани не успяха да се възползват от грешката на вратаря. В ответната атака Дибала засече мощно от воле, но над вратата. При нея беше маркирана и спорна засада. Веднага след това Маурицио Сари взе мерки и смени Сами Кедира с Гонсало Игуаин.

След час игра Марио шутира от дистанция, но право в ръцете на Счесни. После Юве продължи да натиска и нямаше кой да засече прострелно подаване на Куадрадо успоредно на голлинията. Гостите пък се защитаваха отлично и не позволяваха Гилерме да бъде сериозно застрашен. Когато се налагаше, вратарят се намесваше с вещина, особено при корнерите, които до 70-ата минута бяха 9:0.

В 73-ата минута Игуаин отправи силен удар към долния десен ъгъл, но Гилерме демонстрира блестящ рефлекс и изби. По-късно Ел Пипита засече с глава, вратарят не помръдна, но топката излезе в аут. Така се стигна до 77-ата минута, когато Юве най-накрая изравни. Куадрадо намери Дибала, който с чудесно изпълнение матира стража за 1:1!

120 секунди по-късно перлата на "старата госпожа" отново попадна в прегръдките на съотборниците си. Алекс Сандро отправи снаряд от дистанция, Гилерме изби, но при добавката Дибала с много елегантно изпълнение направи пълен обрат! По-късно той напусна терена под аплодисментите на тифозите, а до края нов гол не падна.

Ювентус – Локомотив Москва 2:1

Голмайстори: 0:1 Миранчук (30), 2:1 Дибала (77, 79)

Ювентус: Счесни, Сандро, Де Лихт, Бонучи, Куадрадо, Матюиди (65-Рабио), Пянич, Кедира (48-Игуаин), Бентанкур, Дибала (82-Бернардески), Роналдо
Треньор: Маурицио Сари

Локомотив: Гилерме, Игнатиев, Чорлука, Хьоведес, Идову, Маринчук, Криховяк (83-Коломейцев),  Мурило, Баринов, Марио, Едер
Треньор: Юрий Семин

Торино, ст.: "Ювентус Стейдиъм"
Съдия: Анастасиос Сидиропулос
Жълти картони: Матюиди, Куадрадо (Ювентус); Криховяк, Баринов (Локомотив)