Думите на бившия треньор Фабио Капело, че Кристиано Роналдо няма успешен дрибъл от три години насам, продължават да са сред водещите теми в европейската преса.

Италианецът отправи сериозни критики към звездата на Ювентус заради поведението му срещу Милан (1:0). В 55-ата минута петкратният носител на Златната топка беше сменен от Пауло Дибала, който по-късно донесе успеха за хегемона на Ботуша.

Кристиано напусна терена бесен, прибра се в съблекалните и си е тръгнал от стадиона три минути преди края на дербито. Реакцията му породи вълна от коментари, а най-големите критики дойдоха именно от Капело.

"Не съм го виждал да преминава през съперник с дрибъл от три години. Помня, когато оставяше защитниците на място, не знаеха къде се намират. Но сега това не е така, в Юве го правят Дъглас Коста и Пауло Дибала. Ако бях на мястото на Маурицио Сари, щях да говоря с Роналдо. Щях да му кажа, че трябва да показва уважение към съотборниците си", каза спецът.

Думите му изглеждат силно преувеличени, но дали са истина? Нека вземем данни от една от най-големите статистически агенции в спорта Opta. Те изчисляват и дриблите на футболистите с точна дефиниция: когато състезателят премине противник с топка в крака.

Четете тук всички новини със скандалите около Кристиано Роналдо 

Може би Капело да има нещо друго предвид (по-технически), но във футбола дрибълът има строго определение, което не подлежи на тълкуване. Да започнем с мача с Милан. Веднага откриваме един успешен дрибъл на Роналдо, който е в 31-ата минута. Последва още един опит след почивката, но тогава не му се получи. Капело явно преувеличава.

В думите му имаше сравнение на Кристиано с Дибала и Коста, което също си струва да се провери. Разглеждаме статистиката от срещата с "росонерите" и виждаме, че италианецът разсъждава разумно. Дибала и Коста прекараха по-малко време от Роналдо на терена, съответно 35 и 29 минути, но направиха много повече дрибли: Дибала 3, Коста 5 (!), най-добрият показател в Юве.

Но много добре знаем, че от един мач не може да се правят крайни изводи. Затова ще разгледаме средно успешните действия за сезона в Серия "А" и обезателно уточняваме: Роналдо (865) има много повече игрови минути от Дибала (610) и Коста (209). Взимаме средните показатели, но все пак е възможно да има изкривяване в данните.

Резултатът е: Капело е прав, първият по дрибъл в Юве е Коста – 2,2. Дибала има същият показател, но за повече минути. Роналдо е с 1,5 дрибъла. Заключението е, че бившият треньор направи доста крайно изказване с твърдението, че Кристиано няма успешен дрибъл от три сезона, но сравнението с Дибала и Коста се оказа правилно.

И сега да сравним дрибъла на Роналдо за последните няколко сезона, но отново уточняваме: тогава Кристиано беше с други треньори и съотборници и разликите в числата не са категорични дали има промяна в техниката му.

• Сезон 2018/19 (Ювентус) – 1,5 дрибъла на мач (точно както в настоящия сезон)
• Сезон 2017/18 (Реал Мадрид) – 1,1
• Сезон 2016/17 (Реал Мадрид) – 0,9
• Сезон 2015/16 (Реал Мадрид) – 1,4
• Сезон 2014/15 (Реал Мадрид) – 1,5

Изводът? Дрибълът на Роналдо не се е влошил за последните три години. Явно Капело е бил ръководен от емоциите при интервюто, а не от фактите. Може би, ако искаше толкова много да нарани Кристиано, трябваше да го атакува по друг показател – ударите от фаулове. При тях не всичко е толкова розово.     

Веселин Коларов, Gol.bg

<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="https://embed.playbuzz.com/sdk.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,"script","playbuzz-sdk"));</script><div class="playbuzz" data-id="d26a9548-f682-4b55-80df-b54662e6fff4" data-show-share="false" data-show-info="false"></div>