Италианският хегемон Ювентус излезе еднолично на върха в Серия "А", след като разби с 4:0 Каляри у дома в мач от 18-ия кръг.

В герой за шампионите се превърна Кристиано Роналдо, който вкара хеттрик и се отличи с асистенция. Той откри резултата в 49-ата минута след ужасяваща грешка на 19-годишния дебютант Себастиан Валукевич. В 67-ата минута португалската звезда беше точен и от дузпа, за да се разпише в пета поредна среща за "бианконерите" в калчото. По-късно асистира на Гонсало Игуаин, а в 82-ата минута наниза и първия си хеттрик в мач от Ботуша. 

Вижте пълното класиране в Серия "А"

С успеха Юве събра 45 точки и има 3 повече от Интер, който тази вечер гостува на Наполи. Каляри пък допусна трета поредна загуба и остава с 29 т.

В неделя торинци имат тежко гостуване на Рома на стадион "Олимпико", където не са печелили в 5 поредни мача – 2 загуби и 5 равенства. Сардинци ще се опитат да прекъснат черната си серия с домакинство на Милан и Златан Ибрахимович. 


Маурицио Сари очаквано заложи от 1-ата минута на Мерих Демирал и Аарън Рамзи, които смениха съответно Матайс де Лихт и Гонсало Игуаин. В отсъствието на контузения Сами Кедира и наказания Родриго Бентанкур, в халофвата линия до Миралем Пянич действаха Адриен Рабио и Блес Матюиди. Кристиано Роналдо стартира и имаше за цел да се разпише в пети пореден мач в калчото.

Робин Олсен се завърна на вратата на Каляри след наказание от 4 срещи. Пред него в центъра на защитата действаше 19-годишният дебютант Себастиан Валукевич. В предни позиции опитният Раджа Наинголан и Жоао Педро подкрепяха Джовани Симеоне.

Мачът в Торино започна спокойно и основната причина за това бяха неточните пасове на Юве в предни позиции. В 9-ата минута Хуан Куадрадо проби по фланга и центрира към далечната греда. Там Алекс Сандро отправи първия изстрел в мача, който беше изключително неточен. Малко по-късно Адриен Рабио центрира хубаво в наказателното поле, Аарън Рамзи засече от воле, но в аут.

По-късно уелският национал пробва шут и от дистанция, но мерникът му отново изневери. В средата на полувремето дойде и първият точен удар в мача. Той беше дело на най-опасния футболист на Юве до момента – Рамзи, но Робин Олсен улови без проблеми.

В 28-ата минута Сандро центрира, Кристиано Роналдо се извиси, но не успя да засече с глава. Топката все пак стигна до непокрития Пауло Дибала, чието изпълнение беше адски неточно. Точно след половин час игра петкратният носител на Златната топка засече мощно с глава, Олсен спаси, но след това беше маркирана и засада.

В 35-ата минута Юве отново пропусна да поведе. След центриране от корнер, Мерих Демирал скочи най-високо и стреля, но горната греда спаси сардинци. 5 минути по-късно Каляри създаде първата си опасност след грешка на Рабио при изнасянето, но ударът на Раджа Наинголан беше изключително нескопосан и излезе в аут.

4 минути след подновяването на играта ужасяваща грешка в защитата на Каляри позволи на Юве да открие резултата. Рагнар Клаван подаде към младия Себастиан Валукевич, който се засуети и Роналдо само това чакаше. Кристиано открадна топката под носа на централния бранител, излезе сам срещу вратаря, финтира го и нямаше как да сбърка пред опразнената врата – 1:0.

Малко по-късно Дибала можеше да сложи точка на спора, след като засече подаване в наказателното поле, но Олсен отговори със страхотно спасяване. След час игра гостите можеха да възстановят равенството. Наинголан с превъзходен пас намери Джовани Симеоне, който стреля и горната греда спаси Войсчех Счесни, който успя леко да докосне топката.

В 63-ата минута шампионите спечелиха фаул на много опасна позиция. Зад топката застана Дибала, който прехвърли стената, но Олсен се разтегна и боксира. Малко по-късно аржентинският техничар беше повален в наказателното поле от Марко Рог и главният съдия Пиеро Джакомели без да се замисля отсъди дузпа. Зад топката застана Роналдо, който с безпощадно изпълнение покачи на 2:0 за Ювентус!

Четвърт час преди края Кристиано намери Рамзи, но завършващият удар на бившия футболист на Арсенал не беше добър заради подхлъзване и Олсен улови спокойно. В 81-ата минута резервата Гонсало Игуаин получи дълъг пас от Роналдо, нападателят се справи с Клаван, лек рикошет обърка вратаря и топката влетя в мрежата му за 3:0!

Секунди по-късно Кристиано оформи хеттрика си. Той получи пас от Дъглас Коста, спря си топката с десния крак и шутира с левия по земя за крайното 4:0! В продължението Коста буквално пробяга целия терен с топка в крака, падна за дузпа, но такава не беше отсъдена. По-късно Жоао Педро получи пас в наказателното поле, завъртя се и шутира, но гредата спаси Счесни. Това беше и последният интересен момент в сблъсъка. 

Ювентус – Каляри 4:0 

Голмайстори: 1:0 Роналдо (49, 67-д, 82), 3:0 Игуаин (81)

Ювентус: Счесни, Сандро, Демирал, Бонучи, Куадрадо, Матюиди (83-Джан), Рабио, Пянич, Рамзи (80-Коста), Дибала (70-Игуаин), Роналдо
Треньор: Маурицио Сари

Каляри: Олсен, Качаторе (61-Фараго), Валукевич, Клаван, Пелегрини, Нандес, Чигарини (85-Олива), Рог, Наинголан, Симеоне (80-Чери), Жоао Педро
Треньор: Роландо Маран

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Пиеро Джакомели
Жълти картони: Рабио (Ювентус); Педро (Каляри)