JuventusBulgaria.com продължава рубриката „Легендите на Ювентус“, в която веднъж седмично Ви представяме материал посветен на легенди на Ювентус. Днес е ред на френската икона Мишел Платини.

 

  • Началото 

Мишел Платини е роден на 21 юни 1955 г. във френския град Жоф в семейство с италиански корени. Именно в родния си град стартира и футболната си кариера. През 1966 г. той е записан в местния клуб и започва да играе за юношите. Баща му е Алдо е бивш футболист и директор на отбора на Нанси. Неговите качества са забелязани и е викнат на проби в Метц, но първо се контузва, а след това и припада на прегледите. Въпреки това Мишел не се предава и отива в отбора на баща му Нанси през 1972 г. Още с отиването си вкарва хеттрик в мач на резервите и привлича вниманието към себе си. В дебютния си сезон вкарва и първите си два гола в мъжкия футбол. Записва 181 мача и 98 попадения за Нанси във френския елит. През 1978 печели и първия си трофей с екипа на Нанси. През 1979 качествата му са забелязани от Сент Етиен, който тогава е един от най-добрите отбори във Франция. Платини продължава да бележи, записва 104 с 58 гола в периода 1979-1982, а освен това става шампион на Франция през 1981 и два пъти е финалист за Купата през 1981, 1982г.

 

  • Ювентус

През лятото на 1982 г. Платини прави трансфер, който ще го направи и най-добрият футболист в света за цели три поредни сезона. Той пристига в Ювентус. В този период бианконерите са два пъти поред шампиони на Италия, но така и не успяват да спечелят трофей от евротурнирите, а единственият трофей към този момент е от 1977 – Купата на УЕФА. През лятото освен Платини в Торино пристига и полякът Збигнев Бониек от Видзев Лодз, а треньорът на тима Джовани Трапатони попълва липсващите парчета от пъзела, което ще му помогне да спечели мечтана от всички Купа на европейските шампиони.

 

  • Първият сезон, много близо до требъл, но... 

В първия си сезон Платини е във вихъра си, а заедно с играчи като Бониек, Ширеа, Дзоф, Джентиле, Роси, Бетега, Тардели, Брио, Бонини и Кабрини отборът доказва, че е най-силният в Европа. Платини играе всичките 30 мача в Серия А и бележи 16 пъти, което го прави и голмайстор в първенството. В турнира за Купата на Италия бележи 7 гола в 9 мача. В КЕШ французинът се разписва 5 пъти в 9 срещи. Никой не смята, че Ювентус ще изпусне требъла, а и нищо не предвещава това, защото през този сезон Ювентус е най-добрият отбор в Европа. Въпреки това нещата започва да излизат извън контрол, първо Юве губи титлата от Рома. Тимът от Рим завършва с 43 точки, а Ювентус е остава втори с 39. Ювентус отстранява в Купата на европейските шампиони датския Хвидовре, белгийския Стандарт Лиеж, английският Астън Вила, а на полуфиналите е отстранен полският Видзев Лодз, откъдето идва Збигнев Бониек. Във финала Юве е големият фаворит, а финалът се играе на Олимпийския стадион в Атина. Съперникът на италианците е немският шампион Хамбург. Ранен гол на Феликс Магат обаче лишава Ювентус от първия трофей в КЕШ, който е така дългоочакван, след като тимът губи финала по подобен начин и 10 години по-рано. Ювентус е на път да изгуби и Купата на Италия, която за малко не се изплъзва, след като силният тогава отбор на Верона побеждава в първата финална среща с 2:0, но все пак в реванша в Торино именно Платини носи първия си трофей с екипа на Ювентус. 3:0 след голове на Паоло Роси в 8-та минута, Мишел Платини в 81-та и отново на Платини в продължението в 119-та минута.

 

  • Двете Златни топки и КНК

Въпреки разочарованието от сезон 1982-1983, когато Ювентус е на път да спечели първия си златен требъл, но успява стига само Купата на Италия, ръководство и футболисти са наясно, че притежават страхотен отбор и трофеите в евротурнирите ще дойдат. За Платини, който прави страхотен първи сезон в Италия, обаче предстои и нещо много хубаво. Французинът е обявен за най-добрият футболист в света и печели наградата Златната топка за 1983 г. Той става третия футболист на Юве със Златна топка, след като преди това Омар Сивори през 1961 г. и Паоло Роси предната година 1982 г. взимат отличието.

През сезон 1983-1984 Ювентус като носител на Купата печели правото да участва в турнира за Купата на носители на купи. Тимът е още по-амбициран да спечели титлата в Италия и да стигне европейски клубен турнир. В Италия борбата отново е с Рома, но този път Ювентус е шампион с 43 точки, при 41 т. за римляните. В турнира за Купата на Италия Юве отпада на ранен етап от Бари. Но в КНК няма кой да спре Платини и компания – полският Легия Гданск, френският ПСЖ, финландският Хака и английският Манчестър Юнайтед са отстранени, за да се стигне до финал срещу Порто. На финала в Базел Юве побеждава с 2:1 след голове на Виньола и Бониек, а Соуса се разписва за Порто. Втори европейски клубен турнир след Купата на УЕФА през 1977 г. Първи за Платини, който вече прибавя с трофеите си с Ювентус – шампионската титла в Серия А и КНК, след като в първия си сезон печели Купата. Представянето на Платини отново е впечатляващо. Той играе в 28 мача и бележи 20 пъти и за втори пореден сезон става голмайстор в Серия А. Вкарва три гола в седем мача за Купата, а в евротурнирите реализира два пъти в осем срещи. През 1984  януари се играе и финалът за Суперкупата на Европа – Ювентус като носител на КНК и Ливърпул като носител на КЕШ. Още тогава Юве не оставя съмнения кой е най-добрият отбор в Европа и печели Суперкупата на Европа с 2:0 след два гола на Бониек.

 

  • Националният отбор и европейската титла

Платини има 72 двубоя и 41 гола за френския национален отбор. Играе в периода 1976-1987 за националния отбор. Като участва на веднъж на Олимпийски игри през 1976, три пъти на Световно първенство 1978, 1982 и 1986 и веднъж на Европейско първенство 1984. През 1982г. Платини извежда французите до четвърто място на Световното първенство, като това е второто най-добро класиране на петлите след третото място през 1958. Две години по-късно всеки се съобразява с Франция на Платини на европейското през 1984. Това е първенството на Платини, той реализира 9 попадения и става голмайстор на турнира. Французите печелят групата си без загуба, а на полуфиналите отстранена Португалия след страхотна драма, която Платини решава в 119-та минута на продължението – 3:2. Във финала Платини открива резултата срещу Испания, а Белон вкарва втори гол и Франция за първи път в историята си европейски шампион. Това оказва сериозно влияние през 1984 г. Платини да спечели и Златната топка. Така той става първият играч на Ювентус със спечелени две поредни Златни топки, след като печели трофея и през 1984 г. Юве пък прави серия от три поредни години с играчи със Златната топка – Паоло Роси 1982, Мишел Платини 1983 и отново Платини 1984 г. През 1986 г. на Световното в Мексико Франция завършва на третото място и отново е сериозен фактор с Платини. Тимът губи на полуфинала от ФРГ с 0:2, но в битката за бронза побеждава Белгия с 4:2 след продължение. Любопитно е, че Платини играе и в един мач за Кувейт срещу СССР в приятелска среща през 1988 г.

 

  • Третата Златна топка и КЕШ

Третият сезон на Мишел Платини в Ювентус ще доведе и липсващия трофей – КЕШ. Сезон 1984-1985 Ювентус се завръща в КЕШ, като шампион на Италия. В Серия А Платини отново е на ниво 30 мача – 18 попадения и за трети пореден сезон е голмайстор в италианския футболен елит. Борбата за титлата е доста жестока, отборите са разделяни от много малко точки, а в борбата са цели шест тима. За съжаление всяка една грешка е решаваща, а и Ювентус се бори и за КЕШ. Така в края на класирането донякъде изненадващо шампион на става Верона. Тимът има доста силен отбор, но никой не очаква да стане шампион – веронци печелят титла с 43 точки, а Ювентус остава на шестото място с 36 точки. В Купата на Италия тимът е елиминиран от Милан на четвъртфиналите. В КЕШ обаче този път трофея няма как да се изплъзне. Юве стартира с убедителна титла срещу финландския Илвес с общ резултат 6:1, следва общ резултат 6:2 срещу швейцарския Грасхопър, а на четвъртфиналите Юве се справя с 3:1 срещу чехословашкия Спарта Прага. В полуфинала Ювентус среща френския Бордо. Срещу сънародниците си Платини вкарва единия от трите гола за крайното 3:0 в Торино. Във Франция Юве губи с 0:2, но успява да достигне до финала след краен резултат 3:2 от двете срещи. На 29 май 1985 г. в Брюксел на стадион Хейзел е финала в турнира срещу Ювентус и Ливърпул. Това е трети финал в турнира за бианконерите и те са много амбицирани този път да спечелят титлата, след като преди това губят от Аякс и Хамбург с 0:1 след ранни голове. Финалът обаче ще се запомни с една от най-големите трагедии в историята на футбола. След като размирици предизвикани от феновете на Ливърпул и бетонна стена, която пада от натиска на феновете умират 39 фенове на Ювентус. Заради трагедията мач за Суперкупата на Европа не се провежда и Ювентус няма шанс да защити трофея си. Във финала Ювентус побеждава с 1:0 Ливърпул, след като през януари 1984 побеждава мърсисайдци и за Суперкупата на Европа с 2:0. Победното попадение реализира Мишел Платини в 58-та минута от дузпа. Платини помага на Ювентус да вдигне КЕШ за първи път в своята история. В края на годината се провежда и мача за Междуконтиненталната купа, в която Ювентус играе срещу Аргентинос Хуниорс. Аржентинците откриват, Платини изравнява от дузпа, в Токио аржентинците отново вкарват, но Лаудруп в 82-та праща мача в дузпи. Там Юве е по-точен, изпуска само Лаудруп, от страна на аржентинците изпускат двама, а Платини вкарва победната дузпа за 4:2 и още един трофей във витрината на Ювентус. Съвсем заслужено Платини печели своята трета поредна Златна топка, той чупи рекорда като става първият играч, който получава отличието в три поредни години. Преди него това прави холандската легенда Йохан Кройф, но не в три поредни години. Така за четвърта поредна година играч на Юве взема отличието след Паоло Роси през 1982 и следващите три години Платини.

 

  • Още една титла

През сезон 1985-1986 Ювентус отново става шампион на Италия с 45 точки на 41 пред втория Рома. Платини реализира 12 попадения в 30 срещи и този път не става голмайстор в Калчото за първи път, след три поредни отличия. Той завършва на третото място. В Купата на Италия Ювентус отпада рано от Комо като Платини завършва с 6 мача и един гол. Юве е амбициран да защити трофея си в КЕШ и отстранява Еш от Люксембург, а след това отстранява Верона, който предния сезон е взел титлата на Юве и тимът си отмъщава в КЕШ след 2:0 общ резултат. В четвъртфиналите обаче Юве губи от Барселона. Испанците бият с 1:0 при домакинството, Платини реализира в Торино и изравнява общия резултат, но испанците успяват да реализира и крайното 1:1 елиминира Юве от Европа. В КЕШ Платини вкарва 3 пъти в 6 двубоя.

 

  • Последния сезон, отказване и УЕФА

В последния си сезон Платини вече е доста изморен, това той признава и в автобиографията си. Има и контузия, която го мъчи и просто вече не изпитва удоволствие от футбола, а такива магьосници като него няма как да творят, ако нямат удоволствие от играта. Ювентус пък се намира в сфера на обновяването, доста играчи от отбора спечелил трофеите до 1985 напускат изгражда се нов отбора идват нови играчи, някак логично и в края на миналия сезон си тръгва и Джовани Трапатони. Платини играе в 29 двубоя, но вкарва само два гола в италианския елит, вкарва веднъж в 8 срещи за Купата и два пъти в четири срещи в Европа. Титлата е спечелена от Наполи, който с 42 точки печели пред Юве с 39, Каляри отстранява тима в четвъртфиналите за Купата, а в КЕШ Юве е отстранен от Реал Мадрид след изпълнение на дузпи. Това е единственият сезон, в който Платини не успява да спечели трофей с Ювентус. Той обявява края на кариерата си през юни 1987. Прави го по най-достойния начин, когато е на върха не иска да продължава с футбола, както го правят много играчи, които впоследствие отиват да печелят още от футбола в неатрактивни дистинации. Бързо се ориентира към треньорството и още през 1988 поема френския национален отбор, който води до 1992 г. Не успява да класира Франция за Мондиал 1990 в Италия, но го прави за Евро 1992 г. Там обаче французите претърпяват провал и отпадат още в групите, като изпреварени от домакините от Швеция и сензацията Дания, която ще стане след няколко дни и европейски шампион.

След като се оттегля от треньорството Платини поема организирането на Световното първенство през 1998 във Франция, оттам започва постепенно да навлиза в УЕФА. Той се кандидатира за президент на УЕФА и през 2007 печели изборите, като сваля от трона шведа Ленард Йохансон, който е бил на поста почти 17 години. При Платини има доста промени във футбола, като една от най-значимите е преминаването от Купата на УЕФА към Лига Европа, като в турнира се класират вече доста повече отбора в групите. Друга голяма разлика е, че в Шампионската лига финалите започват да се играят в събота, а не както беше до в сряда, както и осминафиналите са разпределени по два на ден в рамките на две седмици, за да може да се гледат само двата мача. Платини увеличава и броя на отборите на Европейско първенство от 2016 от първенството във Франция. Започва и прословутия финансов феърплей, който обаче е много критикуван и до днес, защото според повечето специалисти не се мери с еднакъв аршин при наказанията за финансов феърплей.

Има и доста други промени, като през 2015-та Платини иска и поста на Сеп Блатер във ФИФА, след като той казва, че няма да се кандидатира за нов мандат. След това обаче се разразява сериозен корупционен скандал. Платини и Блатер се спрени от футбола до 2023 г. и нямат право да заемат никакви позиции във футбола до този период. Платини е принуден да си подаде оставката като президент на УЕФА. В края на 2015-та Платини вече окончателно е аут от УЕФА, а централата е поета от Анхел Мария Вилар временно. Така приключва историята на Мишел Платини във футбола, който днес е на 64-годишна възраст. Обожаван от французите и феновете на Ювентус, плют и охулван от много, но големият Мишел Платини се е доказал, че е сериозен фактор във футбола и никой не може да му отнеме това, а френският магьосник от Жоф започва от малкото градче и стига до върховете на световния футбол, а след това дори и го управлява.