Наполи спечели Купата на Италия, след като победи с дузпи Ювентус на стадион "Олимпико" в Рим.

В редовното време двата отбора не си вкараха голове, благодарение на гениалните намеси на легендата Джанлуиджи Буфон.

Така се стигна директно до ударите от бялата точка, при които и ветеранът не успя да спаси Юве. Пропуските на Пауло Дибала и Данило се оказаха решаващи, докато Наполи вкара всичките си дузпи и спечели трофея за шести път в историята си.

Интересното е, че това беше едва втори финал между двата отбора в турнира. Първият е от 2012 година, когато отново южняците триумфираха, но след 2:0.


На вратата на Наполи застана Алекс Мерет, който смени наказания Давид Оспина. Атаката поведе голмайстор №1 на отбора за всички времена Дрис Мертенс. Белгийският стрелец беше подпомаган от Лоренцо Инсиние и Хосе Кайехон, докато Матео Политано седна на пейката. Възстановеният Фабиан Руи също стартира.

Маурицио Сари заложи отдясно на защитата на Хуан Куадрадо за сметка на Данило, който беше титуляр срещу Милан. В останалите избраници на спеца нямаше промени и в атака действаха Дъглас Коста, Пауло Дибала и голямата звезда Кристиано Роналдо. Сами Кедира пък отпадна от групата в последния момент заради мускулен проблем.

Юве пропусна да поведе още в 6-ата минута. Тогава дълбоката преса даде резултат, след като Наполи не успя да изнесе и Пауло Дибала открадна топката. Последва бърз пас към Кристиано Роналдо, който стреля по земя, но Алекс Мерет плонжира и спаси. В средата на полувремето резервният вратар на южняците хвана и шут на Родриго Бентанкур от границата на наказателното поле.

В 24-ата минута уругвайският халф на торинци извърши грубо нарушение на опасна позиция. Зад топката застана Лоренцо Инсиние, Джанлуиджи Буфон изби с върха на пръстите си, след което и гредата му помогна. В 38-ата минута Дибала изведе Роналдо очи в очи с Мерет, но вратарят беше по-бърз със стотни от секундата и стигна пръв до топката.

Наполи отговори на предизвикателството в следващата атака. След страхотно разиграване Диего Деме остана сам срещу Буфон в малкото наказателно поле и стреля мощно, но легендата с фамозно спасяване изби в корнер. След неговото изпълнение Инсиние засече силно от движение, но ветеранът отново беше на мястото си и спаси.

След почивката двата отбора внимаваха да не допуснат гол и борбата преобладаваше. След час игра Фабин Руи пробва да изненада Буфон с далечен удар, който мина много встрани от целта. После и Дибала стреля от дистанция в аут. В 65-ата минута и Леонардо Бонучи последва този пример, но изстрелът му попадна право в ръцете на Мерет.

После Маурицио Сари взе мерки и смени слабия Дъглас Коста с Данило. Това означаваше, че Хуан Куадрадо се връща на титулярната си позиция като крило. От другата страна Дженаро Гатузо замени Дрис Мертенс с Аркадиуш Милик, а Матео Политано зае мястото на Хосе Кайехон. Промените на Гатузо се оказаха по-успешни. Първо Буфон спаси удар на Политано, после Милик шутира силно, но в аут.

В 82-ата минута бившият футболист на Интер засече и с глава, но право в ръцете на легендарния вратар. В продължението се получи невероятно меле в наказателното поле на Юве след корнер, който беше наивно направен от Федерико Бернардески. Първо Буфон спаси удар с глава на Никола Миксимович, при добавката Елиф Елмас шутира, но отново вратарят изби, този път с помощта и на гредата.

Така се пристъпи към изпълнението на дузпи, при които Наполи спечели.  

Наполи - Ювентус 0:0, 4:2 при дузпите

При дузпите:

0:0 Мерет спасява удара на Дибала
1:0 Инсиние вкарва
1:0 И Данило пропуска за Юве с удар в аут
2:0 Политано вкарва
2:1 Бонучи вкарва
3:1 Максимович вкарва
3:2 Рамзи вкарва
4:2 Милик вкарва   

Наполи: Мерет, Ди Лоренцо, Максимович, Кулибали, Руи (80-Алан), Жиелински (88-Елмас), Деме, Фабиан (80-Хисай), Кайехон (67-Милик), Мертенс (67-Лосано), Инсиние
Треньор: Дженаро Гатузо

Ювентус: Буфон, Куадрадо (85-Рамзи), Бонучи, Де Лихт, Сандро, Пянич (74-Бернардески), Матюиди, Бентанкур, Дибала, Коста (65-Данило), Роналдо
Треньор: Маурицио Сари

Рим, ст.: "Олимпико"
Съдия: Даниеле Довери
Жълти картони: Руи (Наполи); Бонучи, Дибала (Ювентус)