Ювентус отпадна от 1/8-финалите на Шампионска лига, въпреки че победи с 2:1 Олимпик Лион на реванша в Торино.

Първата среща обаче беше завършила 1:0 за французите и с правилото за повече голове на чужд терен те се класираха напред, където ще срещнат Манчестър Сити.

Гостите поведоха в 12-ата минута чрез Мемфис Депай, който вкара от дузпа. В края на полувремето Кристиано Роналдо изравни от бялата точка, а след час игра вкара превъзходен гол.

Но и това се оказа недостатъчно, защото Лион не допусна ново попадение във вратата си и се превърне в първия френски отбор, който елиминира "бианконерите" в евротурнирите.


Невъзстановеният Пауло Дибала остана резерва за Юве, а мястото му в атака зае Гонсало Игуаин. До него в схема 4-3-3 действаха Федерико Бернардески и голямата звезда Кристиано Роналдо. В халфовата линия Маурицио Сари се спря на Миралем Пянич, Адриен Рабио и Родриго Бентанкур. Хуан Куадрадо започна като десен защитник.

Руди Гарсия заложи от 1-ата минута на Мемфис Депай, който беше готов на 100% за игра. До него в атака игра Карл Токо Екамби, докато Муса Дембеле седна на пейката. В халфовата линия действаше Усем Ауар, който е следен от Юве, Манчестър Сити и Арсенал.

Домакините започнаха мача по-активно, но при две добри атаки бяха отсъдени засади. Първото реално голово положение беше за Лион. В 9-ата минута Алекс Сандро изчисти право на крака на Усем Ауар, който стреля, но Войсчех Счесни показа фантастичен рефлекс и спаси.

Секунди по-късно гостите спечелиха дузпа. Ауар навлезе в наказателното поле, където Родриго Бентанкур го посече и главният съдия Феликс Цвайер от Германия посочи бялата точка. Зад топката застана Мемфис Депай, който с чудесно копване преодоля Счесни за 1:0 за Лион!

След малко повече от четвърт час игра Кристиано Роналдо беше изведен на чиста позиция, но мерникът му изневери. При атаката имаше и тънка засада. В 19-ата минута Федерико Бернардески демонстрира световна класа. Той преодоля трима съперници на тъча, след което стигна до аутлинията. Там се справи с още един защитник, финтира вратаря Антони Лопеш и вече се виждаше как влиза с топката във вратата. В последния момент обаче Марсело изби в корнер.

После Роналдо засече с глава прекрасно центриране на Сандро, но в аут. В 37-ата минута и Гонсало Игуаин се опита да затрудни Лопеш, но вратарят сигурно улови. 180 секунди по-късно Юве стигна до фаул на границата на пеналта. Кристиано отправи фамозен удар, но вратарят с брилянтна намеса с една ръка изби.

В самия край на полувремето драмата стана пълна. "Бианконерите" спечелиха ново нарушение и този път Миралем Пянич изпълни. Топката срещна ръката на Депай и Цвайер отсъди втора дузпа в мача. Зад топката застана Роналдо, който не сбърка за 1:1!

След почивката Юве се опита да натисне, но на моменти Лион владееше инициативата и в 58-ата минута опасен изстрел на Бруно Гимараеш излезе в аут. След час игра домакините все пак обърнаха резултата, благодарение на гения на Роналдо. Петкратният носител на Златната топка демонстрира футболна магия, след като с мощен шут с левия крак точно в горния десен ъгъл остави Лопеш безпомощен за 2:1!

В 63-ата минута Леонардо Бонучи засече центриране от корнер, но покрай целта. Четвърт час преди края Пауло Дибала намери Кристиано от ъглов удар и португалецът засече, но над напречния стълб. В 78-ата минута Счесни увисна при центриране, получи се разбъркване в наказателното поле и Лион поиска нова дузпа. След допитване до ВАР, съдията реши, че няма основания за трети път в мача да посочи бялата точка.

В 80-ата минута Бонучи блокира удар на Муса Дембеле фронтално срещу вратата, до края не падна нов гол и гостите се класираха напред.

Ювентус – Лион 2:1 (2:2 общ резултат)

Голмайстори: 0:1 Депай (12), 2:1 Роналдо (43-д, 60)

Ювентус: Счесни, Куадрадо (69-Данило), Бонучи, Де Лихт, Сандро, Рабио, Пянич (60-Рамзи), Бентанкур, Бернардески (71-Дибала, 84-Оливиери), Роналдо, Игуаин
Треньор: Маурицио Сари

Лион: Лопеш, Денайер (61-Андерсен), Марсело, Марсал, Корне, Ауар (90-Мендеш), Бруно, Какере, Дюбуа (90-Тете), Екамби (67-Аделаид), Депай (67-Дембеле)
Треньор: Руди Гарсия

Торино, ст.: "Ювентус Стейдиъм"
Съдия: Феликс Цвайер (Германия)
Жълти картони: Куадрадо, Бентанкур (Ювентус); Ауар, Депай, Дюбуа, Лопеш, Корне, Какере, Марсал (Лион)