Италианският хегемон Ювентус започна похода си към 10-а поредна титла на Серия "А" с категорична победа 3:0 над Сампдория в Торино.

Две от попаденията за успеха вкараха новото попълнение Деян Кулушевски (13’) и Леонардо Бонучи (78), а голямата звезда Кристиано Роналдо пропиля куп голови положения. В 88-ата минута португалецът все пак откри сметка си за сезона след асистенция на Аарън Рамзи.

Срещата беше официален треньорски дебют на Андреа Пирло и под негово ръководство шампионите показаха приятен и разнообразен футбол, особено в атака.

В следващия кръг Юве на Маестрото има далеч по-тежка задача – гостуване на Рома, докато "моряците" ще търсят първи точки през новия сезон при домакинството си на новака Беневенто.


Официалната схема на Юве беше 5-4-1, но по време на мача се видя, че формацията варираше в 3-5-2 и 3-4-1-2, като Аарън Рамзи често играеше зад нападателите. От 1-ата минута дебютантът в треньорската професия Андреа Пирло заложи на привлечения от Шалке 04 Уестън Маккени. По левия фланг игра 21-годишният Джанлука Фработа, който до този момент имаше едва две срещи с "черно-белия" екип.

Деян Кулушевски подпомагаше Кристиано Роналдо в предни позиции, а Данило игра до Леонардо Бонучи и капитана Джорджо Киелини в защита. Треньорът на Самп Клаудио Раниери, за когото това беше мач №424 в калчото, заложи в атака на Федерико Бонацоли, докато Фабио Куалярела седна на пейката.

Още в началото на мача се видя, че Юве на Пирло ще залага на директен футбол, ще използва всяка възможност за атака и няма да разчита на бавно разиграване като при Маурицио Сари. И този подход явно се понрави на Кристиано Роналдо и компания, защото през първото полувреме шампионите създадоха куп опасни положения, но вкараха само един гол.

Той беше дело на дебютанта Деян Кулушевски, който в 13-ата минута пое топката и с неспасяем удар по земя матира Емил Аудеро за 1:0! Преди попадението опасен изстрел на Данило профуча покрай целта, а вратарят спаси шут на Кристиано, който беше изведен от Аарън Рамзи сам срещу него.

После петкратният носител на Златната топка пропиля още два шанса да удвои преднината на хегемона. Първо Роналдо получи фантастичен пас и стреля мощно, но в напречния стълб. В 34-ата минута Рамзи пусна хитро подаване към връхлитащия в празното пространство Кристиано. При него, обаче се получи лек рикошет, заради който нападателят остана крачка зад топката и я прати в аут.

До края на полувремето удар на Уестън Маккени не попадна в целта, а Фабио Депаоли стреля от границата на наказателното поле покрай лявата греда. На почивката Клаудио Раниери направи тройна смяна в опит да промени бледото представяне на Самп. От игра излязоха Депаоли, Мехди Лериш и Лоренцо Тонели. На тяхно място се появиха съответно Гастон Рамирес, Фабио Куалярела и Мая Йошида. Това промени схемата на игра от 4-5-1 на 4-3-1-2.

В 49-ата минута Юве пропусна ново положение. Джанлука Фработа се измъкна и шутира към левия ъгъл, но Аудеро спаси. После гостите създадоха две опасни ситуации, но Бартош Бережински не уцели вратата, а Рамиреш сгреши при решаващото подаване. В 58-ата минута Хуан Куадрадо свали към Роналдо, който се завъртя и стреля, но в аут.

В 71-ата минута резервата Матия Де Шилио можеше да сложи точка на спора. Той овладя и стреля към далечния ъгъл, но се получи рикошет и топката излезе в корнер, след който не излезе нищо интересно. Четвърт час преди края Роналдо шутира мощно от фаул, но Аудеро боксира.

В 78-ата минута Юве стигна до втори гол. След изпълнение на корнер, Маккени и Леонардо Бонучи се сблъскаха. Бережински не успя да изчисти и американецът засече. Вратарят изби, но при добавката защитникът нямаше как да сбърка за 2:0!

После Войсчех Счесни се намеси сигурно след корнер, а Маккени и Куалярела също не се възползваха пред отрилите им се възможности. В 88-ата минута Роналдо най-накрая се разписа. Той получи подаване от Рамзи и с изстрел в далечния ъгъл оформи крайното 3:0!      

Ювентус – Сампдория 3:0

Голмайстори: 1:0 Кулушевски (13), 2:0 Бонучи (78), 3:0 Роналдо (88)

Ювентус: Счесни, Фработа (67-Де Шилио), Киелини (83-Демирал), Бонучи, Данило, Куадрадо (78-Бентанкур), Маккени, Рабио, Рамзи, Кулушевски (81-Коста), Роналдо
Треньор: Андреа Пирло

Сампдория: Аудеро, Бережински, Коли, Тонели (46-Йошида), Ауджело, Торсби (70-Дамсгаард), Екдал, Лериш (46-Куалярела), Депоали (46-Рамишер), Янкто, Бонацоли (70-Вере)
Треньор: Клаудио Раниери

Торино, ст: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Марко Пичинини
Жълти картони: Фработа (Ювентус); Тонели (Сампдория)