"Ако не можете да си купите къща, тогава я наемете". Спортният директор на Ювентус Фабио Паратичи не е толкова оригинален, но е последователен. В началото на трансферния прозорец той произнесе тази фраза, а в края нае звездата на Фиорентина Федерико Киеза.

Италианският национал се премести в Торино с двугодишен лизинг (за 10 млн. евро) с възможност за откупуване срещу още 40 млн. евро. Подробности за сделката бяха дадени от официалната страница на Юве: пълната цена на трансфера ще бъде платена в рамките на три години, цената на преотстъпването е разделена неравномерно (сега Фиорентина получи само 3 млн. евро), откупуването става задължително, когато се постигнат определени спортни резултати. Но дори и да не бъдат постигнати, шампионите могат да вземат Киеза за постоянно при същите условия. Какви са резултатите, не се съобщава, но има информации, че са минимални: 10 гола и 10 асистенции за два сезона.

На официалните сайтове на клубовете рядко се срещат финансови подробности. Това говори само колко сериозно е подходил Юве към сделката, не само финансово, но и имиджово.

  • Опасни прецеденти – причина да се играе на сигурно 

"Той прави фантастични неща на терена. Бих го сравнил с Кевин Де Бройне. Не по стил, а по интелект" – думи на Фабио Капело. "Той има невероятен потенциал, но в момента е добър играч. Бърз и техничен е" – Ариго Саки. "Страхотен играч, справя се по-добре от съотборниците си" – Марчело Липи. Всички тези легендарни треньори говорят за един играч. За Федерико Бернардески.

Преди три години Юве похарчи 40 млн. евро за звездата на Фиорентина. Но той все още не може да си намери място на терена, позицията, на която ще блести. Берна знае как да прави всичко с топката, има и изключителен удар. Всички помним и Роберто Баджо. Безспорна легенда, който беше лидер на "виола", след което замина за Торино. Показа изключителна игра с "черно-белия" екип, но така и не стана "свой" в Юве. Като цяло, когато хегемонът на Ботуша купува таланти от "Артемио Франки", това не поражда най-добрите асоциации. Берна се превърна  от основна надежда на своето поколение във футболист без позиция: запълва дупки на терена, но никъде няма да бъде най-добрият.

Ювентус, както и всички клубове, страда от пандемията от коронавирус. И в тези времена изразходването на много пари за талант от Фиорентина изглежда като съмнителна идея. Но в Торино се презастраховаха. Клубът взе предвид негативния опит от миналото и не пое риск. Наемането на най-добрия млад нападател на Италия  за 10 млн. евро с възможност за откупуване – това е кралска сделка за Юве. Но странно защо "виола" се съгласи на тези условия? Най-вероятно защото желанието на Киеза е било да облече "черно-белия" екип.

  • Какви са перспективите на Киеза в Юве?

Нормално е да има скептицизъм от тифозите на Юве. Баджо и Берна са художници с топка в крака. Единият брилянтен, другият малко по-обикновен. Киеза е всичко друго, но не и художник. На "Артемио Франки" е играл на няколко позиции и впечатляваше навсякъде. Бързина и атлетизъм – това са качествата, които отличават Киеза от другите млади италианци. Той не е много креативен играч: тича с топката по фланга, след което или подава или стреля. Трудно е да впечатли с голям набор от умения, но това, което може, го прави невероятно ефективно.

Интересно е на коя позиция ще го използва Андреа Пирло. Маестрото загатна, че обича хибридните системи и в тях Киеза може да покрива един от двата фланга. През последните две години играе основно отдясно, но сме го виждали и отляво. Рисковете на Киеза с трансфера са свързани не толкова с качествата му, колкото с треньорските умения на Пирло. Рано е да говорим за способностите на легендарния халф, но до момента можем да кажем, че отборът е зад него – това хич не е малко. През март, когато Андреа беше телевизионен експерт, каза, че се възхищава на Киеза. Това определено е добро начало.  

Веселин Коларов, Gol.bg