Италианският хегемон Ювентус победи с 3:0 Динамо Киев в мач от 5-ия кръг на група "G" на Шампионска лига.

Успехът за домакините беше напълно заслужен и головете вкараха Федерико Киеза в 21-ата минута и Кристиано Роналдо и Алваро Мората след почивката.

Срещата ще се запомни с две неща. Попадението на португалската звезда беше под №750 за него в кариерата му и за първи път двубой от турнира беше ръководена от жена – французойката Стефани Фрапар.

В класирането Юве има 12 точки и изостава с 3 т. от лидера Барселона. Следващата седмица двата отбора се срещат на "Камп Ноу" и гостите се нуждаят от победа с 2 гола разлика, ако искат да изместят каталунците от върха. Динамо и Ференцварош остават с по 1 т. и ще играят помежду си в Украйна за продължаване в Лига Европа. 


Кристиано Роналдо и Алваро Мората поведоха атаката на Юве, докато Пауло Дибала седна на пейката. Той ще има възможността да стартира в следващите два мача на Юве в калчото заради наказанието на испанския стрелец. Шанс за изява от 1-ата минута получиха още Уестън Маккени и Родриго Бентанкур, докато Артур и Адриен Рабио останаха резерви.

Мачът беше много важен за Динамо, който се бори с Ференцварош за участие в Лига Европа напролет. Виктор Циганков и Жерсон Родригес помагаха на Бенджамин Вердич в предни позиции, докато Карлос Де Пена беше на пейката.

През първото полувреме Юве диктуваше събитията не терена и за вратаря Георги Бушчан имаше доста работа. Той първо изби удар на Уестън Маккени, който засече центриране от корнер, после отказа и Алваро Мората. Испанският национал стреля отблизо, но стражът направи бляскаво спасяване.

В 21-ата минута Бушчан капитулира. Алекс Сандро центрира отляво и Федерико Киеза с глава откри резултат – 1:0! Това беше първи гол за италианеца с "черно-белия" екип и дебютно попадение за него в Шампионска лига.

После Юве продължи да доминира и удар на Кристиано Роналдо беше блокиран. В 31-ата минута петкратният носител на Златната топка отправи истински снаряд, но този път гредата го спря от гол. Гостите показаха зъби в края на полувремето, когато Виктор Циганков стреля по земя, но Войсчех Счесни внимаваше и отрази.

10 минути след подновяването на играта полякът спаси нов шут на Циганков, а в ответната атака Бушчан парира силно изпълнение на Кристиано. В 57-ата минута Роналдо все пак успя да се разпише. Киеза центрира отляво и Мората не успя да засече добре точно пред вратата. Португалската звезда обаче дебнеше от задна позиция и нямаше как да сбърка пред опразнената врата за 2:0! Съдията Стефани Фрапар прегледа ситуацията с ВАР и зачете попадението.

В 66-ата минута Ювентус поведе с 3:0! Киеза проби и центрира към Мората, който преодоля Бушчан с брилянтен удар в долния десен ъгъл. До края не падна нов гол и домакините спечелиха заслужено. Дебют с "черно-белия" екип пък направи 18-годишният румънски защитник Раду Драгушин.

Ювентус – Динамо Киев 3:0

Голмайстори: 1:0 Киеза (21), 2:0 Роналдо (57), 3:0 Мората (66)

Ювентус: Счесни, Сандро, Бонучи (62-Данило), Де Лихт, Демирал (69-Драгушин), Киеза (76-Кулушевски), Маккени, Бентанкур (76-Артур), Рамзи (62-Бернардески), Роналдо, Мората
Треньор: Андреа Пирло

Динамо: Бишчан, Кеджиора, Забарний, Попов, Миколенков (84-Караваев), Шепелиев (74-Гармаш), Сидорчук, Шапаренко, Родригес (72-Де Пена), Циганков (92-Леднев), Вербич (72-Супряга)
Треньор: Мирча Луческу

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Стефани Фрапар (Франция)
Жълти картони: Бентанкур (Ювентус); Забарний, Шапаренко (Динамо)