Нова тежка новина разтърси футболния свят. Само на 64-годишна възраст ни напусна Златното момче на футбола Паоло Роси. Най-красивият футболист на всички времена. 

Прекрасна личност и феноменален голмайстор. Роси беше художник и с четката, и с топката. Човек с уникален интелект и невероятна съдба. Той беше белязан свише и бе от малцината специални избраници на онзи, който определя човешките пътеки.

Във футбола има стотици незабравими златни страници. Епосът на Златното момче обаче стои на най-високото стъпало. Стореното от Роси от 5 до 11 юли 1982 година не може никога да бъде повторено. Три гола в най-великия мач за всички времена между Италия и Бразилия, два на полуфинала срещу Полша и откриващото попадение за победата срещу ФРГ на финала. 6 гола за предговора на историята на великата игра.

Спомените са единственото, което ни топли след кончината на толкова значима фигура. За мен Паоло Роси винаги ще бъде човекът, изпратил ме в Рая с последния си гол срещу Бразилия за 3:2. Гледал съм хиляди мачове, но ми се е случвало само няколко пъти. Роси, Ван Бастен, Гьотце – това са миговете, от които ми се губят минути от живота.

Светът ще запази спомена за красотата, която олицетворяваше Паоло Роси. А красотата, както е казано точно, ще спаси света. Сбогом, Златно момче. Където и да си, знай, че ти направи нашия живот по-прекрасен. 

И след милион години няма да бъдеш забравен. С разперените ръце и патешката походка. Със заразителната усмивка. С онова незабравимо твое тичане след головете. С щастието, което бликаше от очите ти. За теб завинаги са определени най-красивите ни преживявания.

 

Жаклин Михайлов "Тема спорт"