Превърна ли се Кристиано Роналдо в голмайстор №1 в историята на футбола, след като отбеляза попадение №760 в кариерата си при победата на Ювентус с 2:0 над Наполи за Суперкупата на Италия?

Според доста статистици петкратният носител на Златната топка снощи изпревари Йозеф Бицан (759) и вече е най-добрият реализатор, който се е раждал на тази планета. Но според други статистики, бившият футболист на Австрия и Чехословакия има 805 гола и Роналдо все още е далеч от рекорда, на цели 45 точни удара зад него.

Но откъде идва това разминаване, кое е вярното и кое се приема за официално? Бицан играе в началото и средата на миналия век, когато записването на всички числа не е толкова популярно и често се допускат грешки и неточности, като попадения в аматьорски срещи.

През 1998 г. Международната федерация за футболна статистика и история, която се ползва с голям авторитет сред статистиците, награди Бицан с медал на честта като най-резултатен футболист за всички времена. Тогава организацията посочи, че той има 759 гола – 730 в клубния футбол и 29 за национални отбори.

Фондацията за спортна статистика обаче брои към тези попадения и още 46 гола, които Бицан е вкарал в кариерата си преди да навърши 18 години. Така головете му стават 805 – числото, което и ФИФА е приела за официално. От Opta също приемат, че Бицан има 805. Но със сигурност Кристиано ще направи всичко по силите си да задмине и него, за да няма дискусии по темата.

През последните седмици тя е доста популярна, след като Роналдо надмина и Краля на футбола Пеле (757 гола). Той обаче настоява, че има 1283 попадения, а пък Бицан твърди, че се е разписвал над 5000 пъти. "Ако трябва да съм като Пеле, ще си броя и тези на тренировките", шегуваше се Бицан, преди да си отиде от този свят през 2001 г.

Важно е още да се уточни, че при головете на Кристиано няма две мнения, защото статистиката е пълна и даже е категорично ясно в кои минути ги е вкарал, с кой крак, глава и т.н. Роналдо стигна кота "760" в 1039 мача, докато коефициентът на Бицан е много по-добър – 805 гола в 530 мача (според ФИФА) или по 1,52 гола на мач. Разбира се, тогава и нивото на футбола е било съвсем различно.

Направи впечатление, че и самият Кристиано още не се смята за голмайстор №1 в историята на футбола. След мача с Наполи, той даде интервю, където никъде не споменава темата. Написа съобщение и в социалните мрежи, където също не коментира класацията.

"Много съм  щастлив с четвъртия ми трофей в Италия... Завърнахме се! Това е Юве, който обичаме. Това е отборът, в който вярваме. Това е духът, който ще ни изведе до победите, които искаме. Браво, момчета!", написа Роналдо.