Преди да загуби два поредни спора за трофеи с Ювентус, Кристиано Роналдо бе в серия от 12 спечелени финала. Човек като него дори не обмисля възможността да загуби трети. Всъщност португалецът реши спора за Суперкупата на Италия 2021 г. в един тактически и контролиран сблъсък срещу Наполи (2:0). 

Сега финалите, спечелени от CR7, са 20 от 30, като брандира много от тях със своите подвизи. Изиграните финали не завършват в паметта, те се пренасят в кръвта, циркулират и ви помагат да играете по-добре, с повече индивидуалност. В горещата неаполитанска кръв на талантливия Лоренцо Инсинье няма толкова много решаващи нощи. 

Беше очевидно, когато в 80-ата минута тръпнещ не уцели вратата от дузпа за възможното 1:1. А в добавеното време Мората оформи крайното 2:0. Така може да се обобщи спорът за трофея в Реджо Емилия.

Страхлив Наполи

За Юве това е 9-а Суперкупа и общо 18-и трофей през триумфалното му десетилетие (9 титли, 4 национални купи, 5 Суперкупи). За Пирло това е първият успех като треньор и преди всичко заряд на увереност и ентусиазъм, за да поднови Юве битката в Серия А след катастрофалното представяне на "Меаца" (0:2 срещу Интер). Тъкмо защото имаха ранен отбор пред себе си, Наполи трябваше да ги атакува незабавно. Това беше голямата вина на кампанците - малко смелост, малко инициатива, малко стръв (само един жълт картон).

Това позволи на Юве да излезе от затрудненото положение. Светкавичното възстановяване на Куадрадо дава на Пирло важна отправна точка и възможността да представи своите принципи по рационален начин. Колумбиецът, номинално защитник, се превръща в нападател, когато бианконерите атакуват. Така 4-4-2 се трансформира в 3-2-5, с петима в офанзивната фаланга - Куадрадо и Киеза по крилата, Кулушевски и Роналдо в средата и свободен Маккени. 

Бентанкур и Артур пък са в готовност да пресекат всяка контра на съперника. Обичайното 4-2-3-1 на Гатузо не предвижда никакви изненади освен в отношението. Прекалено предпазлив, сякаш тимът на Пирло е вкарал 6-те попадения срещу Фиорентина. Юве взема мача в ръцете си без усилие. 

Но това бе доминация по позиции, а не на положения. Всъщност след половин час от нищото Наполи изгради единствената огромна голова възможност - центриране на Деме и удар на Лосано, отразен блестящо от Сченсни. Мексиканецът надиграваше Данило, но усилията му не бяха капитализирани. В момента това е неаполитанската идея, която се отплаща най-много - отляво бродира вдъхновеният Инсинье, което позволява на Чъки Лосано да използва скоростта си. Частта завършва, като Наполи е малко по-опасен, докато Юве (57%) владее топката.

CR7, разбира се

Второто полувреме Бернардески сменя Киеза, почувствал болки в глезена, и новодошлият е този, който рискува моментално да разбалансира мача, но Оспина заковава топката на голлинията. Това бе първият точен удар на сметката на Юве. Ситуацията остава непроменена - бианконерите държат повече и контролират топката.

Нито един от съперниците не иска да разкрие сантиметър кожа отвъд бронята. В такава ситуация логично мачът се решава от отделни епизоди. И е нормално това да се случи в полето на Наполи, защото Юве рискува повече. Нищо необичайно няма и във факта, футболист, реализирал 759 гола, да прати пак топката в мрежата. Минутата е 64-та, след корнер топката удря Бакайоко и португалецът се възползва от подаръка.

С появата на Мертенс Наполи става по-смел и в 80-ата мината се появява отлична възможност за изравняване. Белгиецът е фаулиран от Маккени в пеналта и съдията Валери посочва бялата точка. Но Инсинье с целия Неапол на гърба си няма ледените кубчета, които минават през вените на Роналдо, и треперещ бие дузпата в аут. Можеше да бъде неговият гол №100, а вместо това - сълзи.

Шамарът на Пирло

Гатузо изостря още повече Наполи (3-4-3, с влизането на Политано и Йоренте), който се хвърля напред със смелостта на отчаяния. При последния дъх все още можеше да изравни, но Шченсни определено печели приза за Играч на мача с поредното невероятно спасяване срещу Лосано. При финалния щурм на Наполи и Оспина бе в полето на Ювентус, след което Куадрадо и Мората организират славна контраатака, а Алваро слага точката за 2:0. Испанецът вкара във всички турнири през сезона. Киелини пък вдигна още един трофей.

За Пирло това е първият успех в новия му живот. Този път Терънс Хил удари шамар на Бъд Спенсър, ако цитираме Гатузо. Но на 13 февруари те ще се срещнат отново в Неапол и тогава Рино ще има лицето на Бъд Спенсър, когато му откраднат пастата и боба.

Луиджи Гарландо, "Гадзета дело спорт"
Превод на "Тема спорт"