Порто постигна голяма победа в Шампионска лига, след като за първи път в историята си надделя над италианския хегемон Ювентус.

На своя стадион "До Драгао" "Драконите" се наложиха с 2:1, но могат да съжаляват, че в края първия 1/8-финален мач се пропукаха, след като Федерико Киеза (83‘) вкара.

Преди това домакините имаха отлична преднина с голове още в първите секунди на двете полувремена. Те бяха дело съответно на Мехди Тареми и Муса Марега.

И до попадението на Киеза не се виждаше как Юве ще успее да намали пасива си, но гостите все пак стигнаха до важния гол, който може да се окаже много важен за реванша на Ботуша на 9 март. 


Треньорът на Порто – Серджо Консейсао, който като футболист е играл за Лацио, Парма и Интер, нямаше сериозни кадрови проблеми преди големия мач. В лазарета беше единствено защитникът Нану, който има сътресение на мозъка. Ветеранът Пепе започна в отбрана и имаше тежката задача да опази бившия си съотборник в Реал Мадрид Кристиано Роналдо.

До петкратния носител на Златната топка в атака започна Деян Кулушевски, докато Алваро Мората седна на пейката. Титуляри за Юве бяха още Данило и Алекс Сандро, които са носили "синьо-белия" екип на Порто. На скамейката беше Пауло Дибала, който не е играл повече от месец заради травма в коляното.

Преди мача "Драконите" можеха да се похвалят с една от най-добрите защити в турнира. Португалският гранд не допусна гол в груповата фаза след първия мач, който загуби с 1:3 от Манчестър Сити на "Етихад". Надеждите на "Старата госпожа" бяха свързани с головата машина Роналдо.

Но до този момент той имаше само 1 гол в кариерата си срещу Порто, който дойде с екипа на Манчестър Юнайтед. Освен това Кристиано беше само с 1 победа срещу домакините, 2 равенства и 3 загуби и беше амбициран да промени негативната статистика.

И Юве се нуждаеше още повече от него след кошмарното начало на сблъсъка. Не беше изминала и 2-ата минута, когато Родриго Бентанкур върна много слабо към Войсчех Счесни. Мехди Тареми се възползва от фрапантната грешка на уругваеца и от непосредствена близост изведе Порто напред – 1:0!

После италианците се опитаха да натиснат, но така и не можеха да създадат опасно положение. "Драконите" се защитаваха отлично и дебнеха за контра, с която да нанесат нов удар на съперника си. Първият изстрел в мача за Юве беше чак в 39-ата минута. Тогава Кристиано Роналдо засече с глава, но подаде топката в ръцете на вратаря. Малко по-късно пред Агустин Маркесин най-накрая се отвори работа. Адриен Рабио засече атрактивно със задна ножица, но вратарят с изящно спасяване изби.

Първите 45 минути на "До Драгао" бяха далеч от зрелищни, но се развиха изцяло по вкуса на Порто, който се защитаваше решително и Маркесин беше тестван твърде рядко. Само 20 секунди след подновяването на играта домакините удвоиха преднината си! Уилсон Манафа проби отдясно и подаде към Муса Марега. Той изпревари Матайс де Лихт и с нисък удар до гредата преодоля Счесни за 2:0!

Ювентус организира първата си добра атака в срещата в 50-ата минута, когато Федерико Киеза проби и намери Деян Кулушевски, но неговият шут беше блокиран. После Серджо Оливейра беше оставен да пробие необезпокояван през центъра до наказателното поле, откъдето стреля, но Счесни отрази с една ръка.

След малко повече от час игра Андреа Пирло беше принуден да направи промени и в игра се появи Алваро Мората, който е голмайстор на Юве в Шампионска лига през сезона с 6 попадения. Испанецът замени Уестън Маккени, който изигра един от най-слабите си мачове за италианския хегемон. Кулушевски заигра по десния фланг, Киеза се премести отляво, а Мората застана до Роналдо.

След 66-ата минута интересните положения най-накрая зачестиха. Първо далечен удар на Бентанкур излезе в аут, а по-късно Хесус Корона си нагласи топката за задна ножица и стреля, но Счесни изби. При атаката имаше и фаул, който беше маркиран след изпълнението на мексиканеца. После Кристиано с хубав пробив намери Мората, който засече, но Маркесин спаси.

В 80-ата минута Марко Груич засече на втора греда центриране от корнер, но покрай вратата. Усилията на "Старата госпожа" в атака се увенчаха в 83-ата минута, когато Рабио с прекрасен пас намери Киеза и той с удар с едно докосване намали на 1:2! Секунди след това Мората изпусна сам срещу вратаря, но при положението имаше и засада.

В продължението Счесни изпусна топката, но Пепе не се възползва. В ответната атака Роналдо поиска дузпа, такава не беше дадена и резултатът остана непроменен.

Порто – Ювентус 2:1

Голмайстори: 1:0 Тареми (1), 2:0 Марега (46), 2:1 Киеза (83)

Порто: Маркесин, Сануси, Пепе, Мангулу, Манафа, Отавио (57-Диас), Оливейра (90-Консейсао), Урибе, Корона (90-Ндиайе), Тареми, Марега (67-Груич)
Треньор: Серджо Консейсао

Ювентус: Счесни, Данило Киелини (35-Демирал), Де Лихт, Сандро, Рабио, Бентанкур, Маккени (63-Мората), Киеза, Кулушевски (77-Рамзи), Роналдо
Треньор: Андреа Пирло

Порто, ст.: "До Драгао"
Съдия: Карлос Дел Серо (Испания)
Жълти картони: Данило, Де Лихт, Демирал, Сандро (Ювентус)    

Снимка: БГНЕС