С два гола на Кристиано Роналдо Ювентус се върна на победния път и разби с 3:0 Кротоне в последен мач от 23-ия кръг на Серия "А", игран в Торино.

Петкратният носител на Златната топка се разписа в 38-ата и 45-ата минута, а след почивката можеше да вкара и хеттрик, но пропусна. Уестън Маккени също записа името си сред голмайсторите, след като беше точен в 67-ата минута.

С успеха Юве събра 45 точки и се изкачи на 3-то място, на 8 пункта зад Интер, но и с мач по-малко. Кротоне остава на последната 20-та позиция с едва 12 т.  


На вратата за шампионите застана легендата Джанлуиджи Буфон, а пред него в сърцето на защитата действаха младите Мерих Демирал и Матайс де Лихт. Възстановеният Аарън Рамзи започна титуляр за първи път от загубата с 0:2 от Интер на 17 януари. Той игра отляво, а Уестън Маккени беше преместен в центъра на терена. Деян Кулушевски отново застана до Кристиано Роналдо в предни позиции.

Атаката на Кротоне поведоха зимните попълнения Самуел Ди Кармине и Адам Унас, които имат общо 5 мача и 1 гол за "Акулите". Голмайсторът на гостите Сими (7 попадения) изненадващо беше оставен на пейката от треньора Джовани Стропа.

Преди мача Юве беше опрян до стената и нямаше право на грешна стъпка. "Бианконерите" влязоха в него с две поредни загуби – 0:1 от Наполи в калчото и 1:2 от Порто в Шампионска лига. От своя страна Кротоне се намираше в още по-негативна серия от четири последователни поражения в първенството и само с 2 спечелени точки далеч от дома в 9 срещи. Но едната беше именно в Торино – 0:0 срещу "Биковете", което трябваше да е като обеца на ухото за "Старата госпожа".

И това си пролича още в самото начало, след като Жуниор Месиас сервира топката на Аркадиуш Меца, който се измъкна, но стреля покрай лявата греда. После шампионите поеха контрол и Аарън Рамзи на два пъти не успя да се възползва от добри положения.

В средата на първото полувреме Кристиано Роналдо спечели фаул точно пред наказателното поле. Ударът му срещна Уестън Маккени, а при последвалата контра Адам Унас размина Родриго Бентанкур и центрира остро във вратарското поле. Там Джанлуиджи Буфон изпревари всички и улови.

До този момент атаката на Юве изглеждаше ялова и чистите положения пред вратата на Кротоне липсваха, но след това заваляха като порой. Най-доброто до този момент се откри пред Роналдо след половин час игра. Федерико Киеза проби и центрира, но Алекс Кордас успя да закачи топката с върха на пръстите си. Тя все пак стигна до Кристиано на далечната греда, но той не уцели вратата.

Натискът Ювентус се усилваше все повече и в 32-ата минута отбита топка попадна в Матайс де Лихт, който засече мощно от воле, но кълбото прелетя покрай левия страничен стълб. После Рамзи засече с глава, Кордас докосна топката с върха на пръстите си, след което и напречният стълб му помогна.

Така се стигна до 38-ата минута, когато "Старата госпожа" най-накрая поведе. Алеск Сандро центрира чудесно и Роналдо с глава сложи край на головата си суша от точно 347 минути – 1:0! Положението дълго време беше преглеждано от ВАР за засада, но в крайна сметка съдията Валерио Марини посочи центъра.

В края на полувремето Кристиано отново беше точен, с което се върна и на върха в голмайсторската листа, минавайки с един гол Ромелу Лукаку – 18 срещу 17. Роналдо стреля, вратарят изби, но Рамзи центрира към връхлитащия португалец, който с глава покачи на 2:0! Секунди по-късно звездата можеше да наниже и хеттрик, но мерникът му изневери от чиста позиция.

След вихрения край на първата част, мачът се върна в нормалното си русло и интересните положения след почивката не бяха много. В 61-ата минута Киеза се опита да намери Роналдо, но пасът беше пресечен. В ответната атака Унас стреля, но не затрудни Буфон.

По-късно Кристиано падна за дузпа, от която можеше да оформи хеттрика си, но съдията прецени, че няма основания да посочи бялата точка. В 65-ата минута и Жуниор Месиас не затрудни Буфон, а 60 секунди по-късно Роналдо не вкара като по чудо.

Петкратният носител на Златната топка беше изведен сам срещу Кордаси потърси долния ляв ъгъл, но вратарят изби. В 67-ата минута Уестън Маккени сложи точка на спора. След центриране от корнер, американецът стигна до топката и с мощен удар от близко разстояние разстреля Кордас за 3:0!

Четвърт час преди края Киеза изведе Роналдо на чиста позиция, но той не успя да овладее. Топката все пак стигна до Рамзи, но Кордас спаси удара му. От последвалия корнер резервата Алваро Мората можеше да вкара с първото си докосване, но не уцели вратата. До края опасен шут на Федерико Бернардески излезе в аут, удар на Маккени с глава също не попадна в целта и резултатът остана непроменен.

Ювентус – Кротоне 3:0

Голмайстори: 2:0 Роналдо (38, 41), 3:0 Маккени (67)

Ювентус: Счесни, Сандро (86-Фработа), Де Лихт, Демирал, Данило, Маккени, Рамзи (76-Бернардески), Бентанкур (70-Фаджоли), Киеза (86-Ди Пардо), Кулушевски (76-Мората), Роналдо
Треньор: Андреа Пирло

Кротоне: Кордас, Магалан, Големич, Луперто (46-Мароне), Перейра, Молина (72-Дзанелато), Месиас, Вулич, Реца (67-Рисполи), Унас (72-Сими), Ди Кармине
Треньор: Джовани Стропа

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Валерио Марини
Жълти картони: Рамзи, Данило, Фработа (Ювентус); Мароне (Кротоне)