Италианският шампион Ювентус победи с 2:1 Наполи в директен мач за Топ 4 в Серия "А".

Головете за "бианконерите" вкараха Кристиано Роналдо в 13-ата минута и Пауло Дибала в 73-ата. Това беше първо появяване на терена за аржентинския национал след контузия в коляното, получена през януари. Точен за южняците беше Лоренцо Инсиние в 90-ата минута от дузпа.

Като цяло "Старата госпожа" игра по-добре от гостите си и спечели съвсем заслужено, което ще намали и напрежението върху треньора Андреа Пирло, чието бъдеще на "Алианц Стейдиъм" е поставено на карта за слаби резултати.

С успеха Юве събра 59 точки и се изкачи на 3-то място в класирането, само на 1 т. зад Милан, който заема 2-ро място. Наполи остава 5-ти с 56 пункта.


Джанлуиджи Буфон изненадващо застана на вратата, въпреки че Андреа Пирло обяви вчера Войсчех Счесни за титуляр. Хуан Куадрадо започна като дясно крило, зад него действа Данило. Атаката поведоха голмайсторите на Юве Кристиано Роналдо и Алваро Мората. Уестън Маккени, Артур Мело и Пауло Дибала се завърнаха, след като бяха наказани за дербито с Торино за нарушаване на правилата по време на пандемия. Триото седна на пейката.

Дженаро Гатузо направи много промени от победата с 4:3 над Кротоне. Калиду Кулибали се завърна след наказание, а Амир Рахмани беше избран за негов партньор в центъра на защитата заради грешките на Никола Максимович и Костас Манолас. Диего Деме започна в халфовата линия, Пьотр Жиелински, Ървин Лозано и Лоренцо Инсиние подкрепяха централния нападател Дрис Мертенс. 

Шампионите влязоха в дербито в криза, след като преди него загубиха с 0:1 от новака Беневенто насред "Алианц Стейдиъм", а после направиха 2:2 с градския съперник Торино, който се бори за спасение. От своя страна Наполи се намираше в добра форма от четири поредни победи, сред които 2:0 като гост на Рома и 1:0 срещу Милан на "Сан Сиро". 

Сблъсъкът започна с по една хубава атака и за двата отбора. Първо Кристиано Роналдо не успя да засече с глава от вратарското поле, после Пьотр Жиелински се озова на чиста позиция, но прати топката в облаците. Така се стигна до 13-ата минута, когато Ювентус поведе. Федерико Киеза развинти Наполи по десния фланг и намери Роналдо, който с удар в долния десен ъгъл матира Алекс Мерет за 1:0!

После "бианконерите" се защитаваха отлично във формация 4-4-2, като бяха изградили две плътни линии, а Алваро Мората и Роналдо действаха около центъра. Това определено затрудняваше гостите, които трудно намираха пролуки в сгъстеното пространство. В средата на полувремето Ювентус имаше претенции за спестен червен картон срещу Калиду Кулибали за груб фаул срещу Родриго Бентанкур. Повторенията показаха, че решението на главния съдия Маурицио Мариани да покаже само жълт картон е правилно.

По-късно Юве поиска и дузпа за нарушение срещу Киеза, но реферът прецени, че такава няма. Но дербито определено загрубя и интересните положения бяха рядкост чак до 37-ата минута. Тогава Хуан Куадрадо направи хубав пробив, който завърши с удар, но Мерет улови без проблеми. 180 секунди по-късно Лоренцо Инсиние отправи страхотен изстрел, който прелетя малко над вратата.

Второто полувреме започна като първото – с по едно положение за всеки отбор. Първо Джанлуиджи Буфон отрази силен шут на Джовани Ди Лоренцо, а после Киеза засече с глава от чиста позиция, но в аут. В 52-ата минута Куадрадо беше изведен от Мората и реши сам да завършва атаката, но не уцели вратата.

След почти час игра Наполи пропусна великолепен шанс да изравни. Инсиние се справи с двама защитници и стреля, но Буфон с чудесно спасяване отрази. В 70-ата минута Фабиан Руис опита да изненада ветерана с далечен шут, но без успех.

В 73-ата минута Юве си подпечата победата. Пауло Дибала, който се завърна след контузия в коляното, получи подаване от Бентанкур, завъртя се и с чудесен удар преодоля Мерет за 2:0! В 88-ата минута Наполи получи дузпа, след като Джорджо Киелини спъна Виктор Осимен. Зад топката застана Инсиние, който не сбърка за 1:2.

В продължението Матайс де Лихт блокира удар на Осимен, резултатът остана непроменен и Ювентус взе много важна победа в битката за Топ 4 в калчото. 

Ювентус – Наполи 2:1 

Голмайстори: 1:0 Роналдо (13), 2:0 Дибала (73), 2:1 Инсиние (90-д)

Ювентус: Буфон, Данило, Де Лихт, Киелини, Сандро, Куадрадо (69-Маккени), Бентанкур, Рабио, Киеза (80-Артур), Мората (69-Дибала), Роналдо
Треньор: Андреа Пирло 

Наполи: Мерет, Ди Лоренцо, Рахмани, Кулибали, Хисай (76-Руи), Руис (89-Петаня), Деме (54-Осимен), Лосано (54-Политано), Жиелински, Инсиние, Мертенс (76-Елмас)
Треньор: Дженаро Гатузо

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Маурицио Мариани
Жълти картони: Сандро (Ювентус); Кулибали, Рахмани (Наполи)