Легендарният вратар Джанлуиджи Буфон обяви, че напуска Ювентус след края на сезона.

43-годишният ветеран се завърна в Торино през лятото на 2019 г. след един сезон в ПСЖ, но договорът му изтича през юни и световният шампион заяви, че е време да се раздели със "Старата госпожа".

През този сезон Буфон запази три "сухи мрежи" в седем мача в Серия "А" и помогна на "бианконерите" да се класират на финал за Купата на Италия. Именно мачът на 19 май срещу Аталанта ще е последният му за Юве.

"Бъдещето ми е ясно", заяви Буфон в интервю за beIN Sports. "Красивият и дълъг път с Юве завършва окончателно тази година. Или спирам да играят, или ако открия мотивация да продължа, ще реша какво да правя".

"Чувствам, че дадох всичко на Ювентус. Получих всичко и повече от това не може да се направи. Стигнахме до края на цикъла", добави легендата.

Относно слабия сезон на торинци, които са на прага да пропуснат участие в Шампионска лига за първи път от 10 години, Буфон заяви, че на отбора му е липсвала последователност. "Загубихме глупави точки срещу по-слабите отбори. Това означава, че сме отбор, който още не е израснал", допълни легендата.

Накрая Буфон заяви, че е в отлични отношения с Кристиано Роналдо, който е много мил с него. "Той винаги е вкарвал много голове", завърши Буфон.

Буфон играе в Юве от 2001 г., с изключение на един сезон в ПСЖ. Той беше купен в началото на века от Парма за 52,8 млн. евро и дълги години беше най-скъпият вратар в историята на футбола.

С "бианконерите" спечели всички трофеи на Ботуша по няколко пъти, но така и не триумфира в Шампионска лига, където има три загубени финала: от Милан с дузпи през 2003 г., 1:3 от Барселона през 2015 г. и 1:4 от Реал Мадрид през 2017 г.

Има общо 683 мача за Юве, от които в 322 не е допускал гол.