Ювентус победи с 3:2 новия шампион на Италия Интер в голямото дерби от 37-ия кръг на Серия "А" и продължава да мечтае за участие в Шампионска лига през следващия сезон.

Големият сблъсък предложи много напечени моменти. През първото полувреме Кристиано Роналдо изпусна дузпа за домакините, но при добавката вкара. После Ромелу Лукаку изравни от удар от бялата точка, но Хуан Куадрадо с фамозен гол отново даде преднина на "бианконерите".

Юве игра почти цяло полувреме с човек по-малко след изгонването на Родриго Бентанкур и рухна в края, когато Джорджо Килини си вкара автогол. Но това не беше всичко и малко по-късно Куадрадо вкара от трета дузпа в мача за крайното 3:2! В продължението и Марсело Брозович беше изгонен от игра.

Така торинци събраха 75 точки и се изкачиха на 4-то място в класирането. Утре "Старата госпожа" ще стиска палци Фиорентина да не загуби от Наполи на "Артемио Франки", за да запази позицията си. Интер пък допусна трета загуба за сезона и остава с 88 т. 


Деян Кулушевски беше предпочетен пред Пауло Дибала и Алваро Мората за партньор на Кристиано Роналдо в предни позиции. По фланговете Андреа Пирло заложи на две типични крила – Хуан Куадрадо и Федерико Киеза, а крайни бранители бяха Данило и Алекс Сандро.

Антонио Конте заложи на всичките си звезди, въпреки че мачът беше без значение за Интер. Атаката поведоха Лаутаро Мартинес и Ромелу Лукаку, който търсеше първи гол в кариерата си срещу Юве от 5 срещи. Вратарят Самир Ханданович изигра мач №328 за "нерадзурите" в калчото, с което изравни легендата Валтер Дзенга.

Дербито започна предпазливо, а Юве атакуваше повече. Пред Деян Кулушевски се откриха две възможности, но при първата ударът му беше блокиран, а после отново не успя да се възползва.

Така се стигна до 22-ата минута, когато Матео Дармиан задържа Джорджо Киелини в наказателното поле. Главният съдия Джанлука Калварезе се допита до ВАР и отсъди дузпа.

Зад топката застана обичайният заподозрян Кристиано Роналдо. Самир Ханданович хвана удара му, но при добавката петкратният носител на Златната топка не сбърка и откри резултат – 1:0 за Ювентус!

В 35-ата минута Интер изравни, а голът падна от дузпа. Тя беше отсъдена за настъпване на Матайс де Лихт срещу Лаутаро Мартинес и реферът отново се допита до ВАР. Наказателният удар беше изпълнен от Ромелу Лукаку, който не сбърка за 1:1!

После опасен шут на Федерико Киеза беше блокиран, а Ханданович улови изстрел на Адриен Рабио. В последните секунди на полувремето Юве отново поведе след шедьовър на Хуан Куадрадо. Колумбийският национал засече отбира топка и със истински снаряд от границата на наказателното поле вкара за 2:1!

Малко след подновяването на играта Антонио Конте направи офанзивна смяна. Иван Перишич смени Дармиан. Този ход раздвижи играта на гостите в предни позиции и опасен изстрел на Лаутаро Мартинес профуча над напречния стълб.

В 55-ата минута Юве остана с човек по-малко на терена, след като Родриго Бентанкур беше изгонен от игра за втори жълт картон. Андреа Пирло веднага взе мерки и пусна в игра Уестън Маккени за сметка на Кулушевски. Така Роналдо остана единственият чист нападател за торинци. От последвалото нарушение пък Кристиан Ериксен не успя да затрудни Войсчех Счесни.

После Интер имаше пълен контрол над мача, но не можеше да създаде опасно положение. В 70-ата минута Пирло се опита да "затвори" "Старата госпожа". Мерих Демирал смени Киеза, докато Алваро Мората се появи на мястото на Кристиано.

Четвърт час преди края Перишич засече от удобна позиция, но много неточно. После Николо Барела стреля по диагонала в аут. В 82-ата минута току-що появилият се на терена Матиас Весино можеше да изравни, но Счесни изби удара му с глава.

Така се стигна до 85-ата минута, когато Интер изравни. Киелини и Лукаку се захапаха в наказателното поле и защитникът си вкара автогол. Реферът отново се допита до ВАР, зачете попадението, което беше записани като автогол на капитана на Юве.

Но това не беше всичко! В 88-ата минута домакините получиха нова дузпа след нарушение на Перишич и от нея Куадрадо донесе драматичния успех за "бианконерите"!
 
Ювентус – Интер 3:2

Голмайстори: 1:0 Роналдо (24); 1:1 Лукаку (35), 2:1 Куадрадо (45), 2:2 Лукаку (85), 3:2 Куадрадо (88-д)

Ювентус: Счесни, Данило, Де Лихт, Киелини, Сандро, Куадрадо, Бентанкур, Рабио, Киеза (70-Демирал), Кулушевски (58-Маккени), Роналдо (70-Мората)
Треньор: Андреа Пирло 

Интер: Ханданович, Шкриняр, Де Фрай, Бастони (80-Весино), Хакими, Барела, Брозович, Ериксен (73-Сенси), Дармиан (47-Перишич), Лаутаро, Лукаку
Треньор: Антонио Конте

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Джанлука Калварезе
Жълти картони: Кулушевски, Бентанкур, Киелини, Куадрадо (Ювентус); Дармиан, Мартинес, Бастони, Брозович (Интер)
Червени картони: Бентанкур 55‘ (Ювентус); Брозович 90‘ (Интер)