Финалният мач за Купата на Италия ще изправи един срещу друг съставите на Аталанта и Ювентус. Мачът за трофея е тази вечер в Реджо Емилия, а на трибуните за първи път на Ботуша ще се завърнат и зрители. Щастливците ще бъдат около 4300, което се равнява на 20% от капацитета на стадиона.

В предишната фаза символичният домакин отстрани миналогодишния носител на трофея Наполи с общ резултат от 3:1. По този начин играчите на Аталанта за пети път достигат до финала в турнира за Купата на Италия. За последно отборът от Бергамо игра в решителната среща на този турнир през сезон 2018/19, когато загуби с 0:2 от Лацио, а последният и единствен засега триумф е през далечната 1963-а.

Ювентус пък има да си връща за миналата година, когато загуби финала от Наполи. За да стигнат отново до битката за трофея, торинци отстраниха Интер (0:0, 2:1). Ювентус държи и рекорда по брой отличия в този турнир в исторически план – 13.

На финала днес за Старата госпожа ще пази 43-годишният ветеран Джанлуиджи Буфон, който вече обяви, че ще напусне отбора след края на сезона. Стражът е вдигал пет пъти Купата на Италия в своята кариера и при евентуален нов успех ще изравни рекорда на Роберто Манчини (6).

Като цяло сезонът е провален за Ювентус, тъй като отборът е извън Топ 4 преди последния кръг на Серия А, но Джанлуиджи Буфон защити бившия си съотборник Андреа Пирло с думите: "На негово място нито един треньор нямаше да се справи по-добре", каза той, цитиран от "Тема спорт".

Купата на Италия пък е последният липсващ трофей на Кристиано Роналдо.