Ювентус спечели Купата на Италия за 14-ти път в историята си, след като на финала на стадион "Мапей" победи с 2:1 Аталанта.

Първото полувреме беше много зрелищно и "бианконерите" поведоха чрез Деян Кулушевски в 31-ата минута. В 41-ата Руслан Малиновски изравни, а успехът за "Старата госпожа" донесе Федерико Киеза в 73-ата минута.

Така Юве вдигна втори трофей през 2021 г., след като през януари спечели и Суперкупата. По този начин и Кристиано Роналдо вече е печелил всичко възможни трофеи на Ботуша. 


Джан Пиеро Гасперини изведе Аталанта до трето поредно участие в Шампионска лига и преди мача се стремеше да спечели и трофей – нещо, което не се е случвало на клуба от 1963 г. За целта той заложи на Матео Песина в предни позиции до Руслан Малиновски и Дуван Сапата, докато Йосип Иличич и Луис Муриел бяха готови да помогнат от пейката.

За Юве Данило смени контузения Алекс Сандро отляво на защитата, а Хуан Куадрадо игра отдясно. По крилата Андреа Пирло избра Федерико Киеза и Уестън Маккени, докато атаката поведоха Деян Кулушевски и голямата звезда Кристиано Роналдо. Алваро Мората и Пауло Дибала останаха резерви. На вратата застана легендата Джанлуиджи Буфон, за когото това беше последен мач за "бианконерите".

Аталанта започна мача по-добре и още до 5-ата минута пропусна две възможности да поведе. Първо Джанлуиджи Буфон спаси удар отблизо на Хосе Паломино, после Дуван Сапата се справи с Джорджо Киелини и стреля опасно, но в аут.

После и двата отбора атакуваха, а шут на Кристиано Роналдо от фаул се отби в стената. В 18-ата минута Матайс де Лихт върна слабо към Буфон, Сапата се възползва, но легендата излезе, скъси ъгъла и парира удара.

Аталанта продължи да изпуска положения и в средата на полувремето Ремо Фройлер се измъкна и стреля по диагонала, но не успя да порази целта. В 28-ата минута Руслан Малиновски шутира от фаул на удобна позиция в аут.

В 31-ата минута Юве поведе, но голът остави лош привкус заради фаул на Хуан Кудраро срещу Робин Госенс в началото на атаката. При нея Кристиано Роналдо се подхлъзна, но Уестън Маккени продължи към Деян Кулушевски. И шведският национал с превъзходно фалцово изпълнение в далечния ъгъл матира Пиерлуиджи Голини за 1:0!

Но и това не спря атаките на Аталанта и малко по-късно Ханс Хатебур засече с глава, но отново 43-годишният Буфон спаси. В края на полувремето обаче вратарят на Юве капитулира. След бърза атака, Хатебур намери Малиновски фронтално срещу вратата и той с истински снаряд вкара за 1:1!

Втората част започна с положение за торинци. Куадрадо центрира, Маккени засече с глава от удобна позиция, но в аут. В 58-ата минута Ювентус отново пропусна да вкара. Федерико Киеза намери Кулушевски във вратарското поле и шведът засече, но Голини спаси.

После Роналдо засече с глава, вратарят улови, а секунди по-късно Киеза уцели гредата. Той получи фамозен пас с пета от Кристиано, овладя и шутира, но в левия стълб. В 65-ата минута португалската звезда се пребори за висока топка, свали я и стреля, но слабо и не затрудни Голини.

В 73-ата минута Юве отново поведе. Киеза направи двойно подаване с Кулушевски, излезе сам срещу Голини и този път не сбърка с удар между краката на стража за 2:1! Малко след това "Старата госпожа" можеше да сложи точка на спора, но изпълнението на Де Лихт с глава излезе в аут.

После Аталанта хвърли всичко в атака и изстрел на Луис Муриел не попадна в целта. В последните минути Пирло смени Кулушевски за сметка на Леонардо Бонучи, "затвори" мача и Юве спечели Купата.

Аталанта – Ювентус 1:2 

Голмайстори: 0:1 Кулушевски (31), 1:1 Малиновски (41), 1:2 Киеза (73)

Аталанта: Голини, Толой (77-Джимсити), Паломино, Ромеро, Хатебур (76-Иличич), Де Роон, Фройлер, Госенс, Песина (68-Пашалич), Малиновски (68-Муриел), Сапата
Треньор: Джан Пиеро Гасперини

Ювентус: Буфон, Куадрадо, Де Лихт, Киелини, Данило, Макени, Бентанкур, Рабио, Киеза (74-Дибала), Кулушевски (83-Бонучи), Роналдо 
Треньор: Андреа Пирло

Стадион: "Мапей"
Съдия: Давиде Маса
Жълти картони: Малиновски, Ромеро, Де Роон, Фройлер, Иличич (Аталанта); Киелини, Де Лихт (Ювентус)