Намиращият се в криза в Серия "А" Ювентус продължава с чудесното си представяне в Шампионска лига, след като победи с 1:0 първенеца на Европа Челси.

Единственият гол в мача от група "Н" на Шампионска лига отбеляза Федерико Киеза 11 секунди след началото на второто полувреме. "Старата госпожа" изнесе истинска лекция в защита на английския гранд и пред Ромелу Лукаку почти нямаше голови възможности.

С победата Юве има пълен актив от 6 точки, докато Челси остава с 3 пункта. С толкова вече е и Зенит Санкт Петербург, който по-рано разби с 4:0 Малмьо. В следващия кръг "бианконерите" гостуват в Русия, а шведите играят на "Стамфорд Бридж". Мачовете са насрочени за 20 октомври. 


В отсъствието на Пауло Дибала и Алваро Мората, атаката на Юве поведоха Федерико Киеза и Федерико Бернардески. По крилата в схема 4-4-1-1 двамата бяха подпомагани от Адриен Рабио и Хуан Куадрадо. В центъра на защитата Макс Алегри заложи на Леонардо Бонучи и Матайс де Лихт.

Тиаго Силва, Андреас Кристенсен и Антонио Рюдигер бяха тримата бранители за Челси в схема 3-4-2-1. Зад Ромелу Лукаку Томас Тухел пусна от 1-ата минута Кай Хаверц и Хаким Зиеш. Матео Ковавич и Жоржиньо действаха в центъра на терена.  

Челси можеше да поведе още в 7-ата минута, когато Маркос Алонсо намери Ромелу Лукаку от корнер. Белгийският стрелец засече от движение, но Войсчех Счесни сигурно улови. Лондончани продължиха да са по-активният отбор на терена, докато Юве имаше сериозни проблеми с изнасянето на топката, но в същото време разчиташе на бързи контри.

При една от тях Адриен Рабио можеше да изведе Федерико Киеза сам срещу Едуар Менди, но пасът му беше много нескопосан. После Киеза показа бързината си, излезе на стрелкова позиция, но ударът от малък ъгъл излезе в аут.

В 31-ата минута Рабио отправи много хубав шут, който профуча малко над напречната греда. До края на полувремето Юве се защитаваше отлично, а Федерико Бернардески не се възползва добре от фаул на отлична позиция.

Ювентус поведе секунди след подновяването на играта. Рабио се пребори за висока топка и продължи към Бернардески. Без да се забавя той намери Киеза в наказателното поле и младата звезда на "Старата госпожа" с мощно изпълнение в близкия ъгъл матира Менди за 1:0!

Челси веднага се хвърли в атака и малко по-късно Мануел Локатели можеше да си вкара автогол извън наказателното поле в опит да изчисти, но късметът покри домакините. След час игра Томас Тухел направи тройна смяна. В игра се появиха Калъм Хъдсън-Одой, Рубен Лофтъс-Чийк и Трево Чалоба на местата съответно на Хаким Зиеш, Сезар Аспиликуета и Жоржиньо.

Но в 63-ата минута Ювентус пропусна голям шанс да удвои преднината си. Бернардески беше изведен от Хуан Куадрадо на чиста позиция фронтално срещу вратата, но не успя да засече добре и прати топката далеч от целта. Четвърт час преди края Челси най-накрая успя да преодолее чудесната защита на торинци, но ударът с глава на Лукаку излезе в аут.

В 83-ата минута англичаните най-накрая създадоха реална опасност. Лукаку се измъкна от Леонардо Бонучи и шутира силно, но малко над гредата. Макс Алегри веднага взе мерки и пусна в игра Джорджо Киелини на мястото на Родриго Бентанкур. Дълбоко в добавеното време Кай Хаверц можеше да изравни след корнер, но не уцели вратата и Юве спечели мача.

Ювентус – Челси 1:0 

Голмайстор: 1:0 Киеза (46)

Ювентус: Счесни, Данило, Бонучи, Де Лихт, Сандро, Куадрадо, Бентанкур (83-Киелини), Локатели, Рабио (77-Маккени), Киеза (77-Кийн), Бернардески (66-Кулушевски)
Треньор: Макс Алегри

Челси: Менди, Кристенсен (75-Баркли), Силва, Рюдигер, Аспиликуета (62-Лофтъс-Чийк), Ковачич, Жоржиньо (62-Чалоба), Алонсо (46-Чилуел), Хавертц, Зиеш (62-Хъдсън-Одой), Лукаку
Мениджър: Томас Тухел

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Хесус Хил Мансано (Испания)
Жълти картони: Куадрадо (Ювентус); Алонсо, Зиеш, Рюдигер (Челси)

Снимка: БГНЕС