Ювентус записа ценна победа срещу Рома в дербито на 8-ия кръг на италианската Серия А. "Бианконерите" се наложиха с минималното 1:0 на своя "Алианц Стейдиъм", с което спечелиха четвърти пореден шампионатен мач.

След неубедителния старт на сезона, отборът на Масимилиано Алегри започна да напипва верния ритъм и продължава да се изкачва в таблицата.

Единственото попадение в срещата бе дело на Мойс Кийн в 16-ата минута.

Към края на първото полувреме се стигна до любопитна ситуация пред вратата на Юве. Тами Ейбрахам бе фаулиран в наказателното поле, но въпреки това успя да реализира. Голът обаче бе след прибързания съдийския сигнал за нарушение и въпреки оспорванията, Рома трябваше да се задоволи само с дузпа.

Жордан Верету застана на бялата точка, но изстрелът му бе отразен от Войчех Шчесни.

Добрата новина за домакините е, че в трети пореден двубой те запазват мрежата си суха, което ще бъде едно от основните неща, ако футболистите на Алегри искат да се борят за титлата. Рома продължава с неубедителните си игри като гост и записва трето последователно поражение извън Рим.

Наставникът на "старата госпожа" не можеше да разчита на Пауло Дибала и Матайс де Лихт, докато извън сметките на Моуриньо са трайно контузеният Леонардо Спинацола и Крис Смолинг.

С успеха Юве се изкачи до 7-ото място в класирането с актив от 14 точки, докато "римските вълци" са само с точка повече на четвъртата позиция.

И за двата отбора предстоят европейски мачове през идната седмица. "Бианконерите" гостуват на Зенит, а Рома ще има тежка визита в Норвегия на Бодьо/Глимт.


Първият точен удар в мача стана факт още в 13-ата секунда, когато Бернардески стреля от движение, но топката попадна право в Руи Патрисио.

Гостите отговориха с изстрел на Джанлука Манчини, който засече с глава центриране от фал на Лоренцо Пелегрини, но Шчесни внимаваше и се отчете с добра намеса.

Малко след това самият Пелегрини опита удар от границата на наказателното поле, но след рикошет в крака на Киелини, кълбото прелетя над напречната греда и излезе в корнер.

"Бианконерите" откриха резултата чрез Мойс Кийн малко след като измина четвърт час игра на "Алианц Стейдиъм". Де Шилио предостави страхотно центриране към наказателното поле, където Бентанкур стреля, но се получи рикошет в главата на италианския нападател и влетя в мрежата на "римските вълци".

В средата на първото полувреме Жозе Моуриньо трябваше да замени принудително Николо Дзаниоло, а на негово място в игра се появи Стефан ел Шаарауи.

В 37-ата минута Рома организира добра контраатака, която завърши с подаване към Тами Ейбрахам, чийто удар обаче попадна в ръцете на Войчех Шчесни.

5 по-късно Киелини допусна грешка при изнасянето на топката, от която се възползваха футболистите на Специалния. Тами Ейбрахам бе фаулиран в наказателното поле, а главният съдия прибърза да отсъди дузпа, въпреки че впоследствие самият Ейбрахам прати кълбото в мрежата на противника. Верету се нагърби с изпълнението на 11-метровия наказателен удар, но стражът на "старата госпожа" предугади ъгъла и отрази изстрела от бялата точка.

Още в първите минути след почивката Юве можеше да удвои своя аванс. Федерико Бернардески отправи атрактивен удар със задна ножица, който бе спасен от Патрисио, а при добавката Мойс Кийн направи по-трудното и изпрати топката над вратата.

В 53-ата минута "римските вълци" изявиха претенции за нова дузпа за нарушение на Киелини срещу Пелегрини, но след като ситуацията бе преразгледана със системата ВАР, главният съдия прецени, че няма основание да посочи бялата точка.

10 по-късно Бернардески шутира мощно от далечно разстояние, но кълбото премина встрани от левия страничен стълб.

Жордан Верету отговори с изстрел от дистанция, който, за късмет на Шчесни, профуча покрай вратата.

В 73-ата минута Матиас Виня направи чудесен индивидуален пробив в пеналтерията и само брилянтната намеса в защита на Киелини попречи на гостите да отбележат изравнително попадение.

До края на срещата гостите се втурнаха в предни позиции в търсене на поне точка от днешния сблъсък, но опитите им не бяха увенчани с успех.

Ювентус – Рома 1:0

Голмайстори:

1:0 – Кийн 16‘

Ювентус: Шчесни, Данило, Бонучи, Киелини, Де Шилио (Сандро – 88‘), Куадрадо, Бентанкур, Локатели, Бернадески (Артур – 76‘), Киеза (Мората – 71‘), Кийн (Кулушевски – 71‘)

Рома: Патрисио, Карсдорп, Манчини, Ибаниес, Виня, Кристанте, Верету (Шомуродов – 81‘), Мхитарян, Пелегрини, Дзаниоло (Ел Шаарауи – 26‘), Ейбрахам