Като от трилър на Стивън Кинг премина едно от двете големи дербита на 21-ия кръг на Серия "А" между Рома и Ювентус. "Бианконерите" се наложиха драматично с 4:3 във велик мач, игран на стадион "Олимпико" в Рим.

"Вълците" поведоха в началото чрез Тами Ейбрахам, но малко след това Пауло Дибала изравни. Голямата драма настъпи след почивката. В рамите на пет минути Рома дръпна с два гола чрез Хенрих Мхитарян (48) и Лоренцо Пелегрини (53), но "Старата госпожа" възкръсна.

Големият обрат стана само 7 минути с голове на Мануел Локатели (70), Деян Кулушевски (73) и Матия Де Шилио (77). Но това далеч не беше всичко. Малко по-късно домакините получиха дузпа и Матайс де Лихт беше изгонен за втори жълт картон. Зад топката застана Пелегрини, но Счесни спаси и Юве спечели спектакъла.

В класирането Юве събра 38 точки и заема 5-то място, с което запази шансове за Топ 4. Рома вече се намира на 8-ма позиция с 32 пункта. Торинци дадоха и две големи жертви. Със съмнения за тежка контузия напусна Федерико Киеза, докато Хуан Куадрадо получи жълт картон и е наказан за дербито срещу Интер в сряда за Суперкупата на Италия.


Жозе Моуриньо направи три промени от загубата с 1:3 от Милан в последния кръг. Наказаните Джанлука Манчини и Рик Карсдорп отстъпиха местата си на Браян Кристанте и дебютанта Ейнсли Мейтланд-Найлс. Младият Феликс Афеня-Гиан смени Николо Дзаниоло, който даде положителен тест за коронавирус.

Макс Алегри, който беше наказан за сблъсъка, направи четири промени от равенството 1:1 с Наполи в Торино. Контузеният Алекс Сандро беше сменен от Матия Де Шилио, докато Родриго Бентанкур зае мястото на Адриен Рабио. В атака Федерико Бернардески и Алваро Мората останаха резерви за сметка на възстановения Пауло Дибала и Мойс Кийн.

Рома влезе в мача в колеблива форма след поражението от Милан и равенството 1:1 със Сампдория у дома и само с една победа в дерби от началото на сезона – 4:1 над Аталанта. В останалите случаи римляните паднаха отново от "росонерите", но с 1:2, после от Юве (0:1) и Лацио (2:3), Интер (0:3) и направиха 0:0 с Наполи.

От своя страна торинци бяха в серия от седем срещи без загуба във всички турнири, но в последно време играят трудно на този стадион и имаха само една победа от седем сблъсъка, плюс три загуби и още толкова равенства.

Мачът на "Олимпико" започна много интересно и още в самото начало Тами Ейбрахам засече с глава след корнер, но Войсчех Счесни спаси. Юве отговори с неточно изпълнение на Федерико Киеза, след което "Вълците" натиснаха с всички сили и голът не закъсня.

В 11-ата минута Ейбрахам скочи най-високо във вратарското поле след подаване от корнер и със страхотно изпълнение с глава откри резултата – 1:0 за Рома! Римляните продължиха да диктуват събитията на терена и шут на Лоренцо Пелегрини беше блокиран.

После домакините поискаха дузпа за игра с ръка на Матайс де Лихт в наказателното поле. Такава наистина имаше, но главният съдия Давиде Маса остави играта да продължи, защото преди това нидерландският национал игра и с крак и се получи рикошет.

В 18-ата минута Юве изравни от нищото. Киеза намери Дибала пред наказателното поле и перлата на "Старата госпожа" със страхотно изпълнение в левия ъгъл матира Руи Патрисио за 1:1! След половин час игра "Старата госпожа" получи голям удар, след като Киеза беше принудително заменен от Деян Кулушевски.

До края на полувремето не падна нов гол, въпреки че и двата отбора имаха нелоши положения, открили се пред Кулушевски и Ейбрахам. Но и двамата не уцелиха вратата.

Втората част започна великолепно за Рома и в рамките на пет минути столичани нанизаха два безответни гола. Първо Хенрих Мхитарян получи пространство пред наказателното поле и стреля. Получи се рикошет в Матия Де Шилио и Счесни изгледа безпомощно как топката влиза във вратата за 2:1!

После Лоренцо Пелегрини с истински шедьовър от фаул даде аванс от два гола на Рома. Той завъртя топката в горния ляв ъгъл, точно пред погледа на най-върлите тифози на "Вълците" и ги хвърли в екстаз – 3:1!

Драмата стана пълна, след като в рамките на 180 секунди гостите изравниха резултата. В 70-ата минута Юве все върна в играта, след като резервата Алваро Мората центрира и Мануел Локатели с глава преодоля Патрисио за 2:3!

После испанският национал се отчете с още една асистенция, след като намери Кулушевски, който овладя и препарира Патрисио за 3:3! Но това не беше всичко!

В 77-ата минута Уестън Маккени се опита да намери нахлуващия Де Шилио, но топката се отби в Крис Смолинг. Но защитникът стигна до нея и с перфектен завършек даде преднина на Ювентус – 4:3!

Трилърът в стил Стивън Кинг продължи с всичка сила и в 81-ата минута Де Лихт направи дузпа за игра с ръка. Освен това той получи и втори жълт картон и Юве остана с човек по-малко на терена. Зад топката застана Пелегрини, но Счесни спаси, а добавката на капитана на Рома беше нескопосана и "Старата госпожа" оцеля.

До края Юве удържа крехкия си аванс и спечели.  

Рома – Ювентус 3:4

Голмайстори: 1:0 Ейбрахам (11), 1:1 Дибала (18), 2:1 Мхитарян (48), 3:1 Пелегрини (53), 2:3 Локатели (70), 3:3 Кулушевски (73), 3:4 Де Шилио (77)

Рома: Патрисио, Смолинг, Кристанте, Ибанес, Мейтланд-Найлс, Верету (78-Перес), Мхитарян, Пелегрини (88-Майорал), Виня, Афена-Гиан (71-Шомуродов), Ейбрахам
Треньор: Жозе Моуриньо 

Ювентус: Счесни, Куадрадо, Де Лихт, Ругани, Де Шилио, Бентанкур (64-Артур), Локатели, Маккени, Дибала (82-Киелини), Кийн (64-Мората), Киеза (32-Кулушевски)
Треньор: Макс Алегри

Рим, ст.: "Олимпико"
Съдия: Давиде Маса 
Жълти картони: Верету, Ибанес, Кристанте (Рома); Куадрадо, Де Лихт, Локатели (Ювентус)
Червен картон: Де Лихт 81‘ (Ювентус)

Снимка: БГНЕС