Милан приема тази вечер от 21:45 часа (пряко по MAX SPORT 3) Ювентус в съдбоносен сблъсък. Мачът на „Джузепе Меаца“ е много повече от украшението, с което ще бъде спусната завесата на 23-ия кръг на Серия А. Защото този път залогът е много по-голям от традиционното съперничество между двата гранда. Поражението ще нанесе жесток удар на загубилия в преследването на целите. За Милан това ще означава (почти) сбогуване на надеждите за скудетото в битката с Интер. Докато бианконерите рискуват да не попаднат в Топ 4, което ще означава край на 10-годишния им абонамент за Шампионската лига. Всичко това гарантира, че двата отбора ще играят на кръв, като равенството изобщо не ги задоволява.

Преди началото на кръга Милан изостава с 2 точки от лидера Интер, който обаче има отложен мач срещу Болоня. Това означава, че разликата виртуално скача на 5 пункта. Следващия кръг на 6 февруари идва ред на Дерби дела Мадонина. Росонерите са гости и колкото това да е символично, трябва да се има предвид, че Интер е най-силният домакин през кампанията и единственият, който не е допуснал  загуба (9-2-0), пише "Тема спорт". Последното поражение на нерадзурите вкъщи е 1:2 на 17 октомври 2020-а от… Милан. При това положение в най-лошия вариант за росонерите те могат да се простят с надеждите си за титлата от в началото на следващия месец.

В състава на домакините се завръща след изтърпяно наказание Сандро Тонали, както и Алесио Романьоли, дал отрицателен тест за COVID-19. До капитана в центъра на защитата ще е Пиер Калулу вместо 22-годишния Матео Габия. На Златан Ибрахимович е поверен върхът на атаката, а зад гърба му ще действа Браим Диас. Напоследък формата на испанеца падна, но треньорът Стефано Пиоли няма друга адекватна опция за „десетка“.

Ювентус след доста колебания успя да стабилизира представянето си и в момента се намира в позитивна серия от 8 мача (6-2-0) без загуба в първенството. Разликата от заемащия четвъртата позиция Аталанта е малка. Третият Наполи бяга с 5 пункта, а освен това и има предимство в директните сблъсъци. В Ювентус обявиха като цел защита на Купата на Италия. И ако на четвъртфинала Сасуоло е преодолим съперник в един мач на „Алианц“, то на полуфинала в две срещи чака победителя от Аталанта и Фиорентина. А в другия поток са Милан, Лацио, Интер и Рома. Некласиране за Шампионската лига обаче ще удари силно по имиджа и финансите на торинския гранд.

Треньорът на Старата госпожа Масимилиано Алегри има колебания само за левия бек, като предпочитанията му клонят към Лука Пелегрини за сметка на Алекс Сандро. Федерико Бернардески се възстанови и е гласен за титуляр.

От Ювентус са твърдо решени да изпреварят голямата конкуренция и да привлекат звездата на Фиорентина Душан Влахович още този месец. Цената на сръбския голаджия е 70 млн. евро и бианконерите предлагат 35 милиона плюс Деян Кулушевски, оценен на същата сума. Арсенал също се интересува от нападателя, но той не гори от желание да отиде в Лондон, като предпочита да премине в Ювентус.

Снимка: БГНЕС