Зимният трансферен пазар в Италия, който до този момент протичаше напълно спокойно, буквално бе взривен от трансфера на Душан Влахович от Фиорентина в Ювентус. Само за няколко часа любимецът на тифозите на Ла Виола се превърна в техния най-омразен играч и заплахите към него не закъсняха. Това, в добавка към дадения наскоро положителен тест за коронавирус, определено не е добра новина за сръбския национал, който през миналата година успя да впечатли феновете на италианския футбол с представянето си.

Влахович, който вчера празнува своя 22-ри рожден ден, се ражда в семейството на преселниците от Косово Милош и Сладжана Влахович. Той израства със своята сестра Анджела в Белград, докато техният по-голям брат загива във войната в Босна (в негова чест Душан впоследствие ще си направи татуировка). Още на 7 години е записан в школата Алтина Земун, чийто продукти впоследствие ще бъдат Урош Рачич (сега във Валенсия) и Лука Аджич (Цволе). Под ръководството на треньора Радован Секулич младокът бързо напредва и скоро се озовава в академията на ОФК Београд. Само 3 месеца в клуба са достатъчни, за да могат грандовете Цървена звезда и Партизан да се ориентират в ситуацията.

Звездашите са далеч по-настоятелни и в крайна сметка Влахович се включва в състава им за Турнира на приятелството в Биелина. В мача срещу Динамо Загреб младият нападател бележи гол и пропуска дузпа, което се оказва и последният му ход с червено-бялата фланелка. Той е страстен привърженик на Партизан и когато клубът от „Хумска“ 1 му предлага да го привлече, Влахович не се колебае особено. Съвсем скоро противниковите отбрани се оказват ниска преграда за ръстовия стрелец и той се разписва 32 пъти в 15 мача.

Това няма как да остане незабелязано и за да го запази, Партизан сключва професионален договор с него, когато е само на 15 години, което го превръща в най-младия играч в историята на клуба, подписвал подобен контракт.

Редом с изявите си на терена, Влахович не загърбва образованието си, учейки медицина в Земун. „Това е моят избор, ако, не дай си Боже, с футбола нещата не се получат. Никога не знаеш какво ще стане утре, така че използвам момента, докато съм млад, за да уча“, споделя тогава той. Кариерата на Влахович обаче потръгва и скоро той сменя редовната със задочна форма на обучение, а не след дълго се оказва, че вече е намерил своето призвание.

На 21 февруари 2015 г. прави дебюта си в елита в шампионатния мач с ОФК Београд, влизайки на мястото на Исмаел Беко Фофана. Така със своите 16 години и 24 дни той става най-младият играч, взел участие в официален мач за черно-белите. Седмица по-късно треньорът Неманя Томич му дава възможност да играе в 150-ото юбилейно Вечно дерби срещу Цървена звезда. Нападателят се появява в 53-ата минута, заменяйки Валери Божинов, но не е в състояние да помогне на тима си да избегне загубата с 1:2. Въпреки това става най-младият участник в големия сблъсък на Сърбия, изпреварвайки Лука Йович. Рекордите падат един след друг, като следващият в редицата е този за най-млад голмайстор в историята на Партизан – на 16 години, 2 месеца и 5 дни срещу Радник Сурдулица. За капак Влахович бележи второто попадение във финала за Купата на Сърбия срещу Явор Иваница, затвърдило триумфа на тима му в надпреварата.

Макар през следващия сезон да получава малко шансове за изява, нападателят става обект на интерес от клубове от Западна Европа, които вече са чули за раждането на новия Златан Ибрахимович/ Най-настоятелни се оказват Фиорентина, които подписват 5-годишен договор с таланта през юни 2017 г. По подобие на много други играчи от Изтока, собственост на големите италиански клубове, той първо трябва да се докаже в примаверата, минавайки този изпит с отличие – 20 гола и 1 асистенция в 22 мача. „Когато за първи път стъпих в съблекалнята на мъжкия отбор, играчът, който ми подаде ръка, бе Франк Рибери, за което винаги ще му бъда благодарен. За адаптацията в клуба ми помогна Блеки (б.а. Никола Миленкович), който в самото начало ми превеждаше треньорските указания“, спомня си за тези начални стъпки Влахович.

След дебюта си в Серия А на 25 септември 2018 г. при загубата с 1:2 от Интер Влахович постепенно набира скорост, за да се стигне до феноменалното му представяне през 2021-ва. В рамките на календарната година той постигна 33 гола, с което изравни рекорда на Кристиано Роналдо, поставен през 2020-а. При нормални обстоятелства това би му донесло наградата Футболист на годината, но не и при западните съседи. Там призът се връчва не след гласуване между журналистите, а с решение на Изпълкома на местния футболен съюз. Според него за носител на „Златната топка“ бе определен Душан Тадич, подобрил рекорда за най-много асистенции в рамките на една календарна година. Самият Влахович едва ли е толкова засегнат от решението, тъй като през миналия сезон бе определен за най-добър млад играч в Серия А, а сега се превърна в най-горещото име на Апенините.

Теодор Борисов за в-к "Тема спорт"