Виляреал приема довечера от 22:00 часа (пряко по MAX SPORT 4) Ювентус във вълнуващ осминафинал в Шампионската лига. Двата тима никога не са се срещали на континенталната клубна сцена, а на „Де ла Серамика“ ще бъде написана нова страница в класическото испанско-италианско съперничество в Европа.

Миналата година Виляреал спечели първия трофей в историята си – Лига Европа, което е капка в морето на фона на 69-те местни и международни отличия на Юве, но на терена историята невинаги играе. Съперниците не се представят особено убедително на домашната сцена – Жълтата подводница е на 6-ото място в Ла Лига, докато торинци са 4-и в Серия А.

Треньорът на домакините Унай Емери е убеден във възможностите на своя отбор срещу Ювентус, макар предпазливо да определя съперника за фаворит. Баскът очаква равностоен сблъсък, в който възпитаниците му да покажат ефективността си срещу грандовете.

„Ще бъде много труден мач. Съперникът е в състояние да играе с ниска защита или да бъдат много офанзивни с едни и същи играчи. Освен това могат да пресират високо или да ви убият при контраатака. Трябва да сме в състояние да отговорим на въпросите, които ни задават. Утре (б. р. – днес) ще бъде много физически мач, голямо предизвикателство, за което се нуждаем от железен манталитет и дадем най-добрата си версия, за да спечелим. Възможностите са налице, но трябва да се възползваме“, заяви Емери.

„Този сезон имахме много добро представяне в турнира. Но в мачовете срещу Манчестър Юнайтед показахме неефективност, което може да е проблем. През миналата кампания показахме голяма концентрация и победихме по-силни отбори от нас. Това ни дава увереност. Обективно  Ювентус е фаворит, ние сме способни да ги победим, ако си свършим работата в двете фази“, завърши Емери, цитиран от "Тема спорт". За домакините контузени са Жерар Морено, Франсис Коклен и Рубен Пеня.

За букмейкърите домакините са фаворити, но Старата госпожа никога не може да бъде подценявана. В груповата фаза бианконерите спечелиха визитите си на Зенит (1:0) и Малмьо (3:0) и се сринаха срещу Челси (0:4), което не им попречи да финишират първи. След известни колебания треньорът Алегри стабилизира представянето и сега торинци в 11 мача са без загуба (6-5-0) в Серия А.

Бианконерите тръгнаха за Испания с група от само 19 футболисти. Към трайно контузения Федерико Киеза се присъединиха Джорджо Киелини, Даниеле Ругани, Пауло Дибала и Федерико Бернардески. Щабът на торинци бе изправен на нокти на вчерашното сутрешно занимание, когато 21-годишният Диего Страмачони от примаверата влезе остро в краката на Адриен Рабио, но в крайна сметка френският халф се качи в самолета за Испания. Вторият капитан Леонардо Бонучи е възстановен, но максималното за централния защитник е да седне на пейката.

Всички надежди на гостите са насочени към Душан Влахович. Скъпата зимна покупка е пред своя дебют в Шампионската лига. Сърбинът има едно участие за Партизан в Лига Европа преди 6 години, но сега ще е под светлината на прожекторите. 22-годишният Влахович дебютира с голове за бианконерите в първенството и за Купата на Италия, а ако довечера успее, ще запише своеобразен хеттрик.

Медиите в Италия побързаха да припомнят стартовете в Европа на част от големите нападатели на тима от недалечното минало. 20-годишният Алесандро дел Пиеро се разписа и даде две асистенции при 3:1 срещу Борусия Д през 1995-а. Давид Трезеге (22) също вкара при 1:3 срещу Панатинайкос през 2000-ата. Карлос Тевес (29) дебютира срещу Копенхаген (1:1) през 2013-а, но се отпуши година по-късно срещу Малмьо (2:0). На Гонсало Игуаин (28) не се наложи да чака толкова – първото му участие бе на 14 септември 2016-а срещу Севиля (0:0), а 13 дни по-късно вкара на Динамо Загреб (4:0). Кристиано Роналдо (33) дебютира срещу Валенсия (2:0) на 19 септември 2018-а и на 7 ноември наказа бившия си тим Манчестър Ю (1:2).

Снимка: БГНЕС