Президентът на Ювентус Андреа Аниели ще представи днес новия проект за Суперлига по време на събитието „Бизнесът във футбола“. Това твърди италианското издание La Gazzetta dello Sport.

Революционната идея първо беше обявена през април 2021, но се разпадна за около 48 часа под натиска на огромно фенско недоволство, подкрепено от УЕФА. В новосформираната надпревара трябваше да участват най-богатите европейски клубове от Висшата лига, Серия А и Ла Лига.

Въпреки че тогава проектът за Суперлига се провали, на хартия Ювентус, Барселона и Реал Мадрид все още го отстояват. Андреа Аниели и президентът на Реал Флорентино Перес работят усърдно върху алтернативен план, който може да бъде обявен на събитието, организирано от Financial Times.

Ще има няколко съществени разлики. Новата Суперлига ще наподобява Лигата на нациите, която е под егидата на УЕФА и в нея се състезават национални отбори.

Ще има изпадащи тимове и такива, които печелят промоция на база представянето си през сезона. Участниците ще са 24. Ще има и квалификации. Все още не е ясно на какъв принцип клубовете ще получат показа за участие в надпреварата.