Ювентус тотално надигра Интер, но шампионите спечелиха Дерби д‘Италия с 1:0, играно на "Алианц Стейдиъм" в Торино.

Единственият гол в напечения сблъсък отбеляза Хакан Чалханоглу от дузпа в края на първото полувреме. Войсчех Счесни спаси наказателния удар, но той беше пребит и турският национал не сбърка от втория опит.

През всички 90 минути "бианконерите" бяха по-добрият отбор на терена, но шампионите издебнаха своя момент и спечелиха големия мач. На два пъти и гредата помогна на Самир Ханданович, а пропуските пред вратата му бяха многобройни.

Така Интер остана в битката за титлата с 63 точки, на 3 зад Наполи и Милан, който утре приема Болоня. Юве е на 4-то място с 59 т. и допусна първа загуба в калчото от началото на календарната година.


Макс Алегри заложи на цялата си огнева мощ в предни позиции. Зад изнесения напред Душан Влахович действа Пауло Дибала, по крилата бяха Хуан Куадрадо и Алваро Мората. Възстановеният Алекс Сандро започна отляво на защитата, където се завърна и капитанът Джорджо Киелини.

Симоне Индзаги не изневери на любимата си схема 3-5-2. Марсело Брозович, който вече е здрав, зае мястото на Артуро Видал в халфовата линия. Тандемът в атака беше съставен от обичайните заподозрени Лаутаро Мартинес и Един Джеко.

Юве наложи свиреп натиск още от първия съдийски сигнал и не беше изминала минута игра, когато Душан Влахович стреля, но Самир Ханданович изби. После Алваро Мората засече с глава от добра позиция, но в аут.

Отговорът на Интер беше удар на Милан Шкриняр след корнер, Войсчех Счесни изби, но впоследствие се оказа, че при подаването топката е излязла и в аут. После "бианконерите" бяха пълен господар на терена, а пред Ханданович вреше и кипеше.

Вратарят първо не изби добре центриране и Джорджо Киелини засече точно пред голлинията. Но напречният стълб спаси шампионите. После мощно изпълнение на Пауло Дибала профуча на сантиметри от целта, а Ханданович отрази хубав шут на Хуан Куадрадо.

След почти половин час игра Дибала отново стреля, но Ханданович спаси. Секунди по-късно Куадрадо отне от Алесандро Бастони на тъчлинията и пусна пас към точката за дузпата. Мората засече, но ударът му беше блокиран.

В тези минути Интер определено не знаеше къде се намира, не съумяваше да изнесе топката, а Лаутаро Мартинес можеше да получи втори жълт картон за фаул срещу Киелини, но главният съдия Масимилиано Ирати реши да не нажежава обстановката.

Чак в 32-ата минута Интер създаде нова опасност, след като Хакан Чалханоглу стреля мощно, но Матайс де Лихт с чудесна намеса изчисти. После "Старата госпожа" получи неприятна новина, след като Мануел Локатели трябваше да бъде сменен принудително.

Истинската драма настъпи в самия край на полувремето. Алекс Сандро спъна Дензъл Дъмфрис в наказателното поле и след допитване до ВАР, Ирати отсъди дузпа. Зад топката застана Чалханоглу,  Счесни спаси и при последвалото меле Данило си вкара автогол.

Но той не беше зачетен и реферът нареди наказателният удар да бъде изпълнен отново, защото футболисти на Юве влязоха в наказателното поле при удара на Чалханоглу. Последваха дълги разправии и в крайна сметка турският национал стреля в същия ъгъл, Счесни пак го отгатна, но този път не хвана топката и Интер поведе с 1:0!

Юве веднага натисна и опасен шут на Влахович излезе в аут. След почивката нещата не се промениха и торинци атакуваха яростно, но удар на Дибала излезе в аут. След почти час игра Юве направи страхотна атака с няколко бързи двойни подавания, но аржентинецът с №10 не успя да завърши.

След малко повече от час игра Интер отново оцеля. Адриен Рабио намери Влахович, който беше с гръб към вратата. Сръбският стрелец се завъртя, с което елиминира двама защитници и стреля, но покрай целта.

Четвърт час преди края късметът тотално обърна гръб на "Старата госпожа". Денис Закария със страхотен пробив през центъра стигна до пеналта. Последва шут фронтално срещу вратата, но отново гредата спаси Интер. В 82-ата минута непокритият Хоакин Кореа можеше да донесе победата на гостите, но изстрелът му беше много неточен. 

До края резултатът остана непроменен, а футболистите на двата отбора на няколко пъти влязоха в спорове.

Ювентус – Интер 0:1

Голмайстор: 0:1 Чалханоглу (45+4-д)

Ювентус: Счесни, Данило, Де Лихт, Киелини, Сандро (73-Де Шилио), Локатели (34-Закария), Рабио (85-Артур), Куадрадо (85-Бернардески), Дибала, Мората (73-Кийн), Влахович
Треньор: Макс Алегри

Интер: Ханданович, Д’Амброзио, Шкриняр, Бастони, Дъмфрис (59-Дармиан), Барела, Брозович (77-Галярдини), Чалханоглу (77-Видал), Перишич (91-Госенс), Лаутаро (59-Кореа), Джеко
Треньор: Симоне Индзаги

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Масимилиано Ирати
Жълти картони: Рабио, Локатели, Куадрадо (Ювентус); Мартинес, Шкриняр, Перишич, Чалханоглу (Интер)

Снимка: БГНЕС