Нападателят на Ливърпул Мохамед Салах бе обявен за Футболист на годината в Англия в анкетата на спортните журналисти в страната за сезон 2021/22. Стрелецът събра 48 процента от гласовете, изпреварвайки плеймейкъра на Манчестър Сити Кевин Де Бройне и халфа на Уест Хем Деклан Райс.

29-годишният национал на Египет допринесе до момента с впечатляващите 22 гола и 13 асистенции в 31 мача от Висшата лига, за да изведе отбора на Юрген Клоп до второто място в таблицата, само на точка зад шампионите Манчестър Сити, при пет кръга до края на кампанията.

Общо през сезона, асът на "червените" има 30 гола в 14 асистенции в 44 мача във всички турнири – серия, която помогна на мърсисайдци да спечелят Купата на Лигата, както и достигането на финала за ФА Къп и полуфиналите на Шампионска лига.

Салах, който наследява миналогодишния победител – бранителя на Манчестър Сити Рубен Диаш, печели за втори път това отличие, след като триумфира и през 2018-а.

Той е и настоящ лидер в реализаторската листа в Премиършип с 22-те си попадения, с пет повече от Хьон-Мин Сон и Кристиано Роналдо. Нападателят води и в класацията по асистенции в английския елит, като има с една повече от съотборника си Трент Алекзандър-Арнолд.

При жените, отличието отиде при нападателката на Челси Сам Кър, която е топ реализаторка в женската Суперлига. Наградите ще бъдат дадени на церемония на 5 май.