Ювентус извъртя драматично 2:2 с Лацио в среща от 37-ия кръг на италинската Серия „А“. Последното домакинство на „бианконерите“ през сезона се превърна в прощален мач за легендарния Джорджо Киелини. Той започна като титуляр, но напусна в 17-ата минута, за да обере вълната от аплодисменти на „Алианц Стейдиъм“.

37-годишният защитник напуска гранда от Торино след 17 години в тима. Аржентинецът Пауло Дибала също си взе сбогом с тифозите, след като си тръгва от отбора след 7 години.

За „Старата госпожа“ се разписаха Душан Влахович и Алваро Мората, които реализираха през първото полувреме. Малко след почивката гостите се върнаха в мача след автогол на Алекс Сандро, а буквално в последната секунда на добавеното време Сергей Милинкович-Савич донесе точката за тях. Гостите от Рим имаха териториално превъзходство, въпреки че от редиците им липсваше суперзвездата на тима Чиро Имобиле.

Прибавената точка не промени класирането на Ювентус, който отдавна се бетонира на 4-ото място, осигуряващо участие в Шампионската лига. „Бианконерите“ вече събраха актив от 70 точки. Лацио остава на петата позиция с 63 пункта, но си гарантира участие в Лига Европа.

Мачът започна двуостро. „Римските орли“ първи стигнаха до шанс за откриване на резултата. В 5-ата минута Каталди изстреля страхотна тупалка, но топката срещна гредата.

Вместо това Юве набързо поведе. Това се случи в 10-ата минута, когато Мората центрира, а Влахович с глава матира Стракоша – 1:0.

Малко след това Бернадески профука добра възможност да удвои. Лацио отговори с шут на Фелипе Андерсон, излязъл в аут.

В 17-ата минута се стигна до най-важният момент в мача. Превърналият се в легенда на Ювентус Джорджо Киелини бе изваден от игра, за да получи аплодисментите на тифозите на стадиона. Смяната му стана символично в 17-ата минута в знак на 17-те му години, прекарани при „Старата госпожа“. На неговото място се появи Матайс де Лихт.

„Римските орли“ предявиха претенции за дузпа десетина минута по-късно заради игра с ръка в пеналта. Съдията обаче не посочи бялата точка, тъй като тя бе прибрана плътно към тялото. Само 60 секунди по-късно Милинкович – Савич проби в пеналта, последва пас към Андерсон, но вратарят Матия Перин се намеси и не допусна топката да посети мрежата му.

Последваха пропуски на Дзакани и Луис Алберто.

Така се стигна до 36-ата минута, когато Юве удвои преднината си. В прегръдките на съотборниците си се оказа Алваро Мората. Испанският нападател получи кълбото в пеналта, финтира двама бранители и с премерен шут разстреля Стракоша – 2:0.

Лацио все пак се върна в мача още в началните минути на втората част. Резултатът стана 2:1 в 51-ата минута, след като при изпълнение на корнер Патрик стреля с глава, а топката рикошира в крака на Алекс Сандро и влетя в мрежата на Перин.

„Римските орли“ установиха траен териториален превес и последваха още няколко пропуска пред вратата на домакините. Педро, Дзакани и Ачерби не успяха да пратят отново топката в мрежата на Юве.

„Бианконерите“ отговориха с пропуск на Мойс Кийн, а след това Каталди също не успя да матира за втори път Перин.

В 78-ата минута Алегри смени и Пауло Дибала, който също получи аплодисментите на трибуните. И аржентинецът си тръгва от Ювентус след края на сезона. Дибала напусна терена със сълзи на очи.

Лацио все пак успя да се добере до хикса в 5-ата минута на добавеното време, когато се разписа Сергей Милинкович-Савич. Така "орлите" си гарантираха на 100% участието в Лига Европа.

Ювентус – Лацио 2:2

Голмайстори: 1:0 Душан Влахович (10), 2:0 Алваро Мората (36), 2:1 Алекс Сандро (51- авт.), 2:2 Сергей Милинкович - Савич (90+5)

Ювентус: Шчесни, Куадрадо, Бонучи, Киелини, Сандро, Бернардески, Локатели, Мирети, Дибала, Мората, Влахович

Лацио: Стракоша, Марушич, Ачерби, Патрик, Лазари, Алберто, Каталди, Милинкович-Савич,  Дзакани, Кабрал,  Андерсон