Също като през 2006 г. Ювентус е в сериозни неприятности с властите, заради нередности в управлението на клуба. Докато при Калчополи проблемите бяха с подкупи към съдиите, този път са свързани с неуредици във финансовите документи. Неотдавна Ювентус обяви загуби от 254 мн. eвро. Оказа се, че това не е цялата истина. Прокуратурата в Торино отвори разследване относно нерегистрирани плащания към играчите по време на пандемията от КОВИД 19. Твърди се, че има покрити още около 200 млн., които Ювентус не е регистрирал.

Разследването "Призма", което се води от прокурора Джузепе Кине. Първоначално разследването бе насочено към изкуствено надути цени на трансфери, но в последствие е взело друг развой. От вчера прокуратурата вече се занимава с тайни плащания към играчите наречени "Маневрата заплати". Именно заради този обрат и предстоящите санкции целия борд на директори на Юве подаде оставка. Това доведе до сериозен спад в акциите на Старата госпожа.

Какви обаче могат да са санкциите? Тифозите на Ювентус вече се притесняват, че клуба ще бъде изваден от Серия А, както стана през 2006 г. Такава вероятност има, макар че според медиите не е голяма. В спортния кодекс на Серия А е записано, че ако "клуб фалшифицира финансови или административни документи подлежи на спортни санкции". В член 31, алинея 4 на кодекса е записано, че при такива случаи "отборите могат да бъдат наказани с отнемане на една или повече точки от актива". Подобно развитие ще нарани сериозно шансовете на Ювентус да влезе в топ 4 и Шампионската лига.

Президентът на Футболната федерация на Италия Гравина отказа коментар вчера по случая. В кодекса са записани и други санкции. Най-страшната за Юве е в алинея втора, където пише, че фалшифициране на баланса може да се откаже регистрация за следващия сезон и дори да се извади тима от настоящия. Нещо, което едва ли ще се случи. Разследването на прокуратурата тепърва ще се разгръща, а процес едва ли ще има преди март догодина. Пътят е много дълъг. Въпросът е накъде ще отведе Ювентус?