Докато се чака съдия-следователят да назначи предварителното изслушване, което във всеки случай няма да е преди февруари (датата ще бъде обявена между Коледа и Нова година), продължава да се говори за разследването „Призма“ на прокуратурата в Торино относно финансовите отчети на Ювентус. Сред документите от разследването, водено от прокурорите Чиро Санториело, Марио Бендони и Марко Джанолио, излиза пълното съдържание на показанията на Джорджо Киелини, изслушан от магистратите на 4 април. Въпроси и отговори, събрани в 10 страници. 38-годишният защитник, който в момента е част от шампиона на МЛС ФК Лос Анджелис, по време на машинациите със заплатите в полезрението на разследващите (2019/20 и 2020/21) беше капитан на Ювентус. По-голямата част от показанията се отнася до колективната договорка с играчите от сезон 2019-20, който бе прекъснат поради COVID-19 и след това приключи през лятото с последната от 9-те поредни титли в цикъла на президента Андреа Аниели.

Проблемът е известен: прословутите 4 заплати на играчите, които бяха отложени и намалени. Според прокуратурата Ювентус е трябвало да ги отчете по различен начин във финансовите отчети. Или казано с други думи – магистратите твърдят, че клубът не е трябвало да удостоверява обезщетение за 4 месеца (90 млн. евро), а само за един, тъй като другите три заплати са били гарантирани на играчите чрез анекси, открити при обиските, като „бонус за лоялност” или „стимул за напускане” през следващите години.

Поради тези причини през последните седмици прокуратурата в Торино повдигна обвинение срещу 12 ръководители на Ювентус (включително Аниели, Недвед, Аривабене, бившият спортен директор Паратичи, адвоката на клуба Габазио и др.) за манипулиране на пазара, фалшиви корпоративни комуникации, издаване на фалшиви фактури и възпрепятстване упражняването на надзорни функции. Ето откъси от показанията на Киелини.

Въпрос от прокурора: Какво може да ни кажете по отношение на заплатата, получена през сезон 2019/20?

Киелини: По време на този период на паника и икономически трудности за клуба бях помолен да действам като посредник с останалата част от отбора, за да се опитаме да разрешим този неочакван проблем, който възникна. През март, не помня деня, започнах да говоря с моите съотборници, за да разбера намерението им да се справят с проблемите, които съществуват в обществото. Проблеми с платежоспособността преди всичко, защото липсваха ликвидни приходи. Аз бях посредникът между президента Андреа Аниели и Фабио Паратичи, от една страна, и съотборниците ми, от друга. Първо говорих с тези, с които се познаваме най-дълго, после и с останалите. Най-големият проблем на клуба беше краткосрочната ликвидност и след това имаше несигурност: не знаехме какво ще се случи, имаше реална опасност да не можем да продължим да играем. След комуникация с клуба и съотборниците това, което беше направено, е да се откажем от четири месечни заплати, за да позволим на клуба да спести пари в много труден момент с обещанието, че след като сезонът бъде подновен, нещата ще се върнат така, както са били. Част от договорите ще бъдат коригирани в зависимост от това колко сме играли. Тази част щеше да варира между две и три месечни заплати. От моя страна, освен удовлетворението, че успяхме да постигнем това споразумение, имаше дума, че след това тези намерения ще бъдат препотвърдени. Честно казано, знаейки как хората от Ювентус се държаха с мен, никога не съм имал съмнения. Ако Андреа и Фабио дадат думата, няма причина за притеснение.

Въпрос от прокурора: Кой беше за и кой не от играчите и как общувахте с тях?

Киелини: Не беше лесно да говоря с моите съотборници, но те приеха с обещанието, че ако сезонът започне отново, ще бъдем възнаградени и ще получим нещо обратно. Между нас общувахме по телефон и с чатове. Всеки имаше собствено мнение, не беше лесно. Не помня точно кой беше за и кой не, но всички бяха съгласни. За нас отказът да вземем пари за няколко месеца не беше проблем. Вместо това искахме целият персонал да получава редовно заплащане.

Въпрос на прокурора: Какво става, ако играч напусне?

Киелини: Това, което беше поставено в плик за мен през следващата година, щеше да бъде дадено на тези, които напуснаха като стимул да напуснат.

Въпрос на прокурора: Възстановяването на тримесечното възнаграждение за сезон 2020/21 сигурно ли бе, или под условие според сключеното през март споразумение?

Киелини: В следващите сезони беше сигурно, но някой го беше „разпространил“ на повече от година.

Въпрос от прокурора: Като се има предвид, че не сте го направили, в прессъобщението се признават четиримесечните заплати, но няма позоваване на тримесечни заплати, нито на „постигнати споразумения“, нито на стимули за напускане…

Киелини: Забелязвам го. Спомням си, че с мен се свързаха други играчи от други отбори, те също се опитваха да постигнат споразумение и аз им обясних какво сме направили. Отговорих на колегите, които се свързаха с мен, че една част ще ни бъде върната следващата година, а друга през следващите години. Всички (б.р. – включително играчите) така или иначе знаеха, че прессъобщението щеше да се различава от договореностите. Отказахме се за доброто на клуба, после не знам какво са вкарали в баланса. Или по-точно: знам, че са се отказали от 90-те милиона. Не знам дали това беше правилно или не.

Филипо КОРНАКИЯ, „Гадзета дело спорт“, превод на в-к "Тема спорт"

Снимка: БГНЕС