Напоследък всичко лошо за Ювентус се случва в петък. На „фаталния“ 13-и серията на бианконерите от 8 поредни победи без допуснат гол бе спряна на „Диего Марадона“. Освен унизителното 5:1 за Наполи, торинци се сбогуваха и с шампионските си амбиции. Следващият петък, 20-и, дойде и тежкият удар с отнемането на точки. Дългият ден за Старата госпожа започна сутринта, когато прокурорът Джузепе Кине поиска „отрязването“ на 9 пункта от актива.

Според магистрата санкцията е имала за цел да извади Ювентус от зоната на Шампионската лига, като по този начин анулира основното предимство, придобито според него незаконно. Но денят беше пълен с обрати. След пламенните защити на адвокатите съдиите се оттеглиха на съвещание. В Ювентус  разчитаха на правния принцип Nebisinidem, който забранява наказателно преследване два пъти за едно и също престъпление. Миналата пролет бианконерите и останалите замесени клубове бяха оправдани във връзка със скандала за завишените суми за трансфери.

Но прокуратурата контрира с факта, че междувременно са се появили нови доказателства, по-специално многобройните телефонни подслушани разговори на ръководители на Ювентус, които хвърлят различна светлина върху извършените пазарни операции. Сблъсъкът между двете позиции вещаеше изненада, която се сбъдна. След като аргументите на прокуратурата бяха приети, съдът не само дезавуира първоинстанционната присъда, с която бяха оправдани всички, но и самият прокурор Кине. Решението отиде много по-далече, резултат от разгорещения дебат.

Наказанието за отнемане на 15 точки отговаря на така наречената афликтивна логика и практически окончателно отстранява Ювентус не само от Шампионската лига, но и от Лига Европа и Лигата на конференциите, ако хората на Масимилиано Алегри не осъществят някакъв подвиг. За клуба картината не може да бъде по-мрачна. Бианконерите все още могат да се класират за Турнира на богатите, ако спечелят Лига Европа или попаднат в този турнир, ако ликуват с Купата на Италия. Обаче има други дамоклеви мечове, които висят над Старата госпожа.

Това се отнася до разследването „Призма“ (за финансовите далавери), по което предварителното заседание е насрочено за 27 март. Освен това УЕФА вече даде да се разбере, че на свой ред е готова да предприеме мерки срещу бианконерите, ако бюджетът се различава значително от споразумението, договорено с централата в Нион през август. И в този случай присъдата варира от обикновено предупреждение до изключване от евротурнирите за една или повече години.

Ювентус разполага с 30 дни, считано от обявяването на наказанието, да обжалва и клубът ще възползва. В Юве се надяват Спортният гаранционен съвет на Олимпийския комитет (КОНИ) да обезсили постановеното от Федералния съд. Това решение на трето ниво се очаква в началото на март. Съдебният състав обаче не може да проявява инициативи, а само да отмени или потвърди присъдата. И това е последната степен на спортното правораздаване, пише "Тема спорт". После Ювентус може да се защити в обикновеното правосъдие с цялата си сила, както беше обявено от новия президент Джанлука Фереро. Черните облаци над торинци се сгъстяват, а битката, според началния резултат, обещава да бъде трудна.