Андреа Пирло не изключи възможността да се завърне в Серия А и Ювентус. Бившият италиански национал даде интервю пред "Гадзета дело спорт" и обсъди опита си в Турция с Фатих Карагюмрук и изрази мнението си за новата звезда на адзурите Матео Ретеги. 43-годишният италиански треньор пое отбора от турската Суперлига през юни миналата година, като подписа едногодишен договор с клуба. Той има 27 мача с Карагмурук, като има средно 1,37 точки на мач с девет победи и 10 равенства.

Първият треньорски опит на Пирло беше един сезон начело на Ювентус, където той спечели Купата на Италия и Суперкупата на Италия и си осигури класиране в топ 4. Говорейки пред "Гадзета дело спорт", Пирло първо обсъди защо неговият опит в Турция е толкова ценен.

„Серия А е моят дом, но опитът между САЩ и Турция потвърждава, че е важно да се огледаме, да опознаем нови култури. И се учиш от всички. Отборът е девети, с един мач повече. Имаме третото най-добро нападение в лигата и Борини отбеляза 15 гола. Доволен съм, имам много млади играчи, които растат, играчите сега се забавляват.“

Той изтъкна някои интересни играчи в турското първенство. „Защитникът Райян Бания е следван от много, страхотното е, че той е роден в Болоня и е израснал във Верона. Внимавайте за Левент Меркан, той беше плеймейкър, но аз го превърнах в краен защитник и се справя добре. Като цяло турската лига е на високо ниво, с отбори, които са конкурентни в Европа."

43-годишният Пирло потвърди, че му е предложен нов договор от Карагумрук. „Мениджърите вече ми предложиха подновяване, но е по-добре да говорим за това в края на сезона. Държа да се развивам на правилното място, с адекватни програми. Останалото идва като следствие.”

Пирло изрази мнението си за Наполи на Лучано Спалети.

„Страхотна забава е да ги гледаш. Играта е грандиозна, те правят дори трудни неща да изглеждат лесни. Заслуга на Спалети, разбира се. Но също така и политиката на клуба за подмладяване на състава. Други трябва да направят същото, като дадат повече място на младежите и италианците, предвид бума на чужденците.“

Той коментира невероятния старт на Ретеги с "адзурите".

„Започна добре. Не вярвам обаче в криза в ролята на централен нападател. Скамака, Распадори и Имобиле могат да си кажат думата. По-скоро се случва така, че с времето има повече изобилие в определени роли, отколкото в други.“

Пирло обсъди работата на Ювентус на Масимилиано Алегри.

„Отборът остава много силен, въпреки че Алегри плати скъпо за твърде много контузии. Разстоянието в таблицата от Наполи не отразява реалната разлика в стойностите. Отношенията са добри. Чувам се с някои от останалите мениджъри, а също така съм виждал Андреа Аниели. Взаимното уважение остава, друго е, ако плановете са се променили. Разбира се, че бих се върнал. Ако ти се обади топ клуб като Юве..."

Той коментира тактическите си решения.

„Гледам, информирам се. Въпреки това оставам верен на 4-3-3, винаги търсейки атака и контрамерки за тези, които спират дъха ви в ситуации един на един. Работя с най-добрите, уча се от всички. Разсъждавам обаче с главата си, правейки синтез на всички преживявания.”

Той се спря на някои от най-добрите треньори.

„Анчелоти, най-добрият по отношение на човешки и технически умения, събра повече победи от всеки друг и във всяка лига, но как можете да го посочите пред Липи, Конте или Алегри? Последните два са различни. Добра игра или не, който и да спечели, той е най-добрият. Пеп е уникален, той винаги обича да прави иновации. Футболът обаче става все по-физически и трябва да актуализирате всичко. Може би дори от тези, които са по-малко известни".