Collegio di Garanzia публикува мотивите си за частичното приемане на жалбата на Ювентус срещу наказанието от отнемане на 15 точки в Серия А, така че ново съдебно решение се очаква до месец. Наказанието беше наложено през февруари, въпреки факта, че собственият прокурор на федерацията Кине беше поискал наказание от девет точки при представянето на случая през януари.

Това до голяма степен беше зад решението от април тази присъда да бъде отменена и да се наложи нова оценка от същия Федерален съд, използвайки различен състав от съдии.

Юве е обвинен в изкуствено завишаване на трансферните такси, за да увеличи капиталовите печалби и следователно да балансира счетоводството.

Това е система, която може да работи само ако и двата клуба, които правят размяната, са съгласни относно таксата, така че Юве твърди, че няма независим начин за проверка на стойността на играч на трансферния пазар, освен това, за което двата клуба се споразумеят.

Collegio di Garanzia днес публикува мотивите си, които твърдят, че FIGC има пълното право да възобнови случая след нови доказателства.

Той също така съществено подчертава, че първоначалното обвинение остава солидно и нарушението на член 4 не се оспорва, така че това обхваща принципите на честна игра и честност.

Първоначалният прочит на мотивацията предполага, че сочи към по-ниско наказание от 15-те точки, така че може да се върне към - 9, което първоначално беше предложено от прокурора Джузепе Кине. Ювентус се надява да обжалва и следващата присъда, потенциално забавяйки цялата ситуация, докато наказанието от девет точки не бъде приложено към сезон 2023-24, а не към 2022-23.

Не всички обжалвания бяха приети, тъй като забраните на Андреа Аниели, Фабио Паратичи, Федерико Керубини и Маурицио Аривабене бяха потвърдени и вече не могат да бъдат обжалвани. Но те приеха обжалвания за други седем фигури в борда на директорите на Ювентус, включително вицепрезидента Павел Недвед.

Въпросът с Ювентус предизвика полемика, тъй като същият съд, който наложи наказанието от 15 точки, първоначално освободи Юве и още 10 клуба и 59 лица от всички обвинения през април 2022 г. Това се промени, когато бяха предоставени доказателства за подслушване от гражданското разследване на финансите на Юве.