Ювентус публикува изявление, в което потвърждава, че няма да обжалва решението на УЕФА да изключи клуба от Лигата на конференциите. Бианконерите вече получиха санкция от 10 точки в Серия А миналия сезон за изкуствено завишаване на трансферните такси, за да увеличат капиталовите печалби и следователно да балансират счетоводните книги.

Това ги свали от трето място в Серия А на седмо и ги изпрати в Лигата на конференциите, но това място сега ще бъде заето от Фиорентина, която завърши на осма позиция.

„Juventus Football Club S.p.A. („Ювентус“ или „Компанията“) информира, че днес Първата камара на Органа за финансов контрол на УЕФА на клубовете („UEFA CFCB“) е взела решение да прекрати окончателно процедурата, започната на 1 декември 2022 г., насочена към проверка на спазването на регулаторната рамка на УЕФА. Въпреки че продължава да счита предполагаемите нарушения за несъществени и действията си за правилни, Ювентус декларира, че приема решението, като се отказва от обжалване, като изрично изключва, с потвърждението на UEFA CFCB, че това може да представлява признаване на каквато и да е отговорност срещу себе си.

„Решението на Първата камара на UEFA CFCB води до прекратяване на Споразумението за споразумение между УЕФА и Ювентус от 31 август 2022 г. и изключване на Ювентус от Лигата на конференциите на УЕФА за спортен сезон 2023/2024. В резултат на решението Ювентус (i) ще бъде задължен да плати финансова вноска от 10 милиона евро, частично удържана от приходите от участие в състезания на УЕФА през следващите спортни сезони, и (ii) може да бъде задължен да плати допълнителен условен финансов принос от 10 милиона евро, в случай че финансовите отчети на Ювентус към 30 юни 2023 г., 2024 г. и 2025 г. съдържат съществени нарушения на Правилата на УЕФА за клубно лицензиране и финансова устойчивост („CL&FS“); тази условна сума потенциално ще бъде удържана от приходите от участие в състезания на УЕФА през следващите спортни сезони.“

Клубът през целия процес – поне откакто президентът Андреа Аниели и целият предишен борд на директорите се оттеглиха – твърди, че няма нищо лошо в начина, по който изчисляват трансферните такси и капиталовите печалби, но в същото време не се бори много в обжалванията. Те предпочетоха да възприемат по-мек подход, като изработиха споразумения за признаване на вина първо с FIGC и след това с УЕФА, като на практика получиха най-добрия сценарий.

Това е начин да се подчертае пълната промяна на културата от ерата на Аниели, тъй като клубът сега се управлява от неговия братовчед Джон Елкан, с президента Джанлука Фереро начело.

„Съжаляваме за решението на Органа за финансов контрол на клубовете на УЕФА“, каза президентът Фереро в официално изявление. „Ние не споделяме тълкуването, дадено на нашата защита, и оставаме твърдо убедени в легитимността на нашите действия и валидността на нашите аргументи. Ние обаче решихме да не обжалваме това решение. Това решение е в съответствие с взетото миналия май в контекста на споровете с FIGC. Както в този случай, ние предпочитаме да сложим край на периода на несигурност и да осигурим пълна видимост и сигурност за нашите вътрешни и външни заинтересовани страни относно участието на клуба в бъдещи международни състезания".

„Подаването на жалба, вероятно на други нива на преценка, с несигурни резултати и време, би увеличило несигурността по отношение на евентуалното ни участие в Шампионската лига на УЕФА 2024/25. Вместо това искаме първият отбор, нашите фенове, нашите спонсори, доставчици и финансови партньори да могат да изживеят сезон 2023/24 с най-голямо спокойствие и сигурност по отношение на резултатите, които могат да бъдат постигнати на терена, особено след бурния минал сезон. Въпреки това болезнено решение сега можем да посрещнем новия сезон, като се съсредоточим върху терена, а не върху съдилищата. „Сега фокусираме вниманието си върху Шампионата и Купата на Италия: ще направим всичко възможно, за да дадем на нашите фенове възможно най-голямото удовлетворение в тези състезания.“