Един от най-големите вратари в историята на футбола - Джанлуиджи Буфон, се отказва от футбола. 45-годишният страж приключва изумителна кариера. Официалното съобщение от вратаря на Парма ще дойде в следващите дни, но всички италиански медии обявиха, че решението е взето. След дълго обмисляне легендата на Ювентус и Италия спира с играта и най-вероятно ще работи като шеф на делегацията на националния тим на Адзурите.

Буфон имаше още една година от договора с Парма, но още преди 2 месеца обмисляше да се оттегли. Именно в Парма Джиджи започна кариерата си през ноември 1995 г. Една кариера на легенда, която премина през по-голямата част в тима на Ювентус. Старата госпожа купи Буфон през 2001 г. за невероятните тогава 50 млн. Джиджи изкара 20 години в Юве (с изключение на сезон 2018/19, когато бе в ПСЖ.

Буфон има 10 титли на Италия във витрината си. Той не напусна Юве дори когато клуба бе изваден от Серия А през 2006 г. и пратен в Серия Б. Буфон спечели също 7 суперкупи на Италия, 5 купи на Италия (една с екипа на Парма през 1999), и разбира се, световната титла с Италия през 2006. Печелил е още Купата на УЕФА, Серия Б, Лига 1, европейското първенство до 21 г, както и редица индивидуални награди.

От Парма и Ювентус се очаква да му предложат пост в клуба. Но засега най-вероятното бъдеще за Буфон е да заеме мястото на починалия Джанлука Виали като шеф на делегацията на Италия. За Италия Джиджи изигра 176 мача, повече от всеки друг италианец в историята.