След първия сериозен скандал със съдийско отсъждане в Серия А на мача Ювентус - Болоня, излязоха обезпокоителни данни, защо реферите в Италия не ходят да гледат ситуации на ВАР монитора. Според информация на "Кориере дело спорт" всяко ходене до монитора означава автоматично 0,10 отнемане от оценката за мача.

Точно затова съдиите не обичат да слушат колегите си от стаичката в Лисоне (ВАР центъра за всички мачове в Серия А) и да ходят на монитора. Съдията Марко ди Бело не отсъди очевидна дузпа за Болоня за нарушение на Самуел Айлинг Джуниър срещу Ндой. Реферът не отсъди нищо, а съдията от ВАР Форно не го накара да отиде на монитора. Така Болоня не само не получи дузпа, а и бе спестен червен картон на Айлинг Джуниър.

Причината арбитрите да не ползват монитора е в системата за образуване на оценките. В случай на грешка като тази на Ди Бело и поправка от ВАР, се отнема една десета от оценката за мача. Разликата между отлична и добра оценка е малка - 8,70 за отличен и 8,20 за добра.

Реферът Ди Бело и човека зад ВАР Форно ще бъдат извадени от нарядите в Серия А за следващите 2 месеца. Асоциацията на съдиите в Италия публикува официално извинение до Болоня за допуснатата грешка.