Байерн Мюнхен, Барселона и Пари Сен Жермен са отборите с най-голямо притежание на топката през този сезон, показва статистика на електронното издание Goal.com за петте най-силни първенства на Стария континент.

Воденият от Пеп Гуардиола Байерн достига средно цели 70% владеене на топката по време на мачовете си. Това очевидно дава резултат, защото след седем победи и три равенства мюнхенци са убедително на върха в Бундеслигата и гонят трета поредна сребърна салатиера.

Барселона достига средно по 68% владеене на топката, но след пораженията от реал Мадрид и Селта доскорошният убедителен лидер с желязна защита се срина до четвърта позиция в таблицата.

Френският първенец ПСЖ постига 66% контрол на кълбото и след изминалите 12 кръга не познава вкуса на поражението, намирайки се на втора позиция в класирането на Лига 1.

Рома е най-доминантен в Серия А с 63% владеене на топката, а от английските отбори №1 в това отношение е Арсенал, също с подобна успеваемост.

Английският шампион Манчестър Сити и италианският първенец Ювентус си делят шестото място с 60% притежание на кълбото, а Евертън изненадващо е осми с 59%.

Топ 10 се допълва от европейския шампион и лидер в Ла Лига Реал Мадрид и Интер. Двата тима постигат 58% владеене на топката.

На дъното на класирането са Кристъл Палас (36%), Киево (38%), Падерборн и Леванте (по 40%).