Байерн Мюнхен изненадващо загуби с 0:2 от Борусия Мьонхенгладбах в сблъсък от 26-ия кръг на германската Бундеслига, който се игра на стадион "Алианц Арена".

Шампионите доминираха през първото полувреме, но не успяваха да разбият дефанзивния вал на противника си.

Гладбах сензационно се оттегли на почивка с гол аванс, макар да отправи само един точен удар. Автор на попадението бе Рафаел, който се възползва от грубата грешка на Мануел Нойер.

През втората част Байерн отново изпитваше трудности в предни позиции и четвърт част преди края получи втори звучен шамар. Нойер отново не реагира добре, а Рафаел вкара втория си гол в мача.

Ефективните контраатаки на гостите дори можеха да направят кошмара за Байерн още по-голям, но момчетата на Лусиен Фавре направиха няколко пропуска.

Байерн остана на върха с 64 пункта и води с десет точки пред Втория Волфсбург. Борусия Мьонхенгладбах се върна на трета позиция с актив от 47 точки.


Домакините започнаха дейно още в самото начало и пред Роберт Левандовски се откри възможност за стрелба. Той обаче реши да финтира и беше блокиран, а последвалият удар от въздуха на Бернат не затрудни Зомер.

Гостите успяха да затворят всички пространства пред вратата си, залагайки и на твърда игра. При едно от нарушенията Ариен Робен получи контузия и трябваше да бъде заменен принудително  в средата на първата част от Томас Мюлер.

Точно преди да изтече половин час игра Борусия шокира повечето зрители по трибуните, откривайки резултата с първия си точен удар. Херман получи по дясното крило и центрира към границата на наказателното поле, където Рафаел стреля от движение право в Нойер. Световният шампион не видя добре кълбото и то премина голлинията.

Баварците отговориха с далечен изстрел на Швайнщайгер, но Зомер отново беше заел добра позиция. Веднага след това "жребците" отново се прегрупираха и продължиха да измъчват славния си противник, който не намираше пролука.

В края на първото полувреме Давид Алаба пробва тупалка извън наказателното поле и беше на път да изненада Зомер. Швейцарецът само изгледа как кълбото лети покрай дясната греда след получилия се рикошет. После Алаба шутира с десния крак, но много високо.

В началото на второто полувреме Томас Мюлер реши да пробва късмета си от дистанция, но все още не беше настроил мерника си. Германецът пробва и удар с глава след час игра, но Зомер улови.

Баварците нацелиха гредата в средата на втората част, но съдийската бригада маркира нарушение на Роберт Левандовски срещу Янчке. Боатенг пробва снаряд от 20 метра, но уцели зрител по трибуните.

Двайсетина минути преди края на редовното време Борусия сътвориха мълниеносна контраатака отдясно. Андре Хаан остана на стрелкова позиция и шутира, но Мануел Нойер спаси.

Бернат пробва удар от движение, но след рикошет в крака на Янчке Зомер не бе затруднен.

В 77-та минута Гладбах нанесе втори удар. Херман пусна към Кристоф Крамер и световният шампион видя свободния вляво Рафаел. Техничарят стреля отново от движение и както през първото полувреме Нойер пак беше неубедителен - 0:2!

Пет минути преди края на редовното време Джонсън излезе на добра позиция отляво, но вместо да завърши сам, подаде силно към Крузе и топката излезе в аут.

На отсрещната врата Мюлер се опита да завърши с глава, но Замер се справи. Крузе получи възможност да стреля в края, но този път Нойер спаси.

 

Байерн Мюнхен - Борусия Мьонхенгладбах  0:2

0:1  Рафаел - 30'

0:2  Рафаел - 77'

 

Байерн: Нойер, Боатенг, Бадщубер, Рафиня, Алаба, Алонсо (Роде - 61'), Швайнщайгер, Бернат, Гьотце (Лам - 70'), Робен (Мюлер - 24'), Левандовски

Гладбах: Зомер, Щранцъл, Домингес, Янчке, Вендт, Крамер, Джака, Херман (Нордвейт - 89'), Джонсън, Рафаел (Азар - 81'), Хаан (Крузе - 72')