Легендата на Байерн Мюнхен Паул Брайтнер, който е посланик и съветник на баварския колос, се изказа критично към системата за излъчване на победителя в борбата за Златната топка.

Според специалиста ФИФА трябва да присъжда наградата всяка година на Лионел Меси, а на второ място да остава най-добрия футболист в света след аржентинеца - Кристиано Роналдо.

Както е известно, именно Брайтнер беше представител на Байерн на церемонията на 11 януари, когато на нея не присъстваха Пеп Гуардиола и Мануел Нойер.

Пеп беше номиниран в класацията за най-добър треньор и остана втори след Луис Енрике, докато Нойер е вратарят на Идеалния отбор.

"За Гуардиола има много по-важни задачи за вършене и затова го нямаше. За него беше по-важно да тренира отбора", каза Брайтнер.

"Докато ФИФА няма желание да обърне внимание на вратарите и защитниците, докато кандидатите за Златната топка започват от офанзивната полузащита, ние нямаме нужда от тази награда."

"Вместо да се гласува за всички играчи, нека Лионел Меси е на първо място, а Кристиано Роналдо - на второ. Докато са още активни футболисти..."

"Хората трябва да са разочаровани от начина, по който се гласува. Ако няма желание да се промени нещо, ние нямаме нужда от Златната топка като награда. Разочарованието не е във ФИФА, а сред всички футболни фенове по света", добави Брайтнер.

Интересното е, че преди дни капитанът на баварския колос Филип Лам даде идея какво трябва да се промени и как точно да става гласуването.